BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İstanbullu musluğu açık bıraktı

Kentteki günlük su tüketiminin 2 milyon metreküpü aştığını duyuran İSKİ, vatandaşlardan tasarruf istedi.

Abone ol

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), havaların ısınmasıyla birlikte kentte artan su tüketimiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

İstanbul'da su tüketiminin 2 milyon metreküpü aştığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Barajların doluluk oranı 2009 yılında 11 Nisan 2009 tarihinde yüzde 97,41'e kadar çıktı. Mayıs ayından itibaren yağışların azalması ve sıcaklıkların artması ile barajların doluluk oranı düşmeye başlarken, günlük tüketilen su miktarı da 2 milyon metre küpü aştı. Yılın ilk 5 ayında en fazla günlük su tüketimi 17 Mayıs 2009 tarihinde 2 milyon 216 bin metreküp olarak gerçekleşti."

Yılın ilk 4 ayında ortalama günlük su tüketiminin 1 milyon 833 bin metre küp olduğu ifade edilen açıklamada, "Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle tasarrufa riayet eden İstanbullular sayesinde 2008 yılı ortalama günlük su tüketimi ise 1 milyon 960 bin metre küp olarak gerçekleşmişti. Şu an itibariyle içme suyu kaynaklarımızda yüzde 92,90 doluluk oranıyla 807 milyon metre küp su bulunuyor" denildi.

İstanbullulara tasarruf çağrısında bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Su kaynakları yalnızca yağışlarla gelen sular olan İstanbul'da, bilinçli su tüketiminin yaygınlaşması ve bir alışkanlık haline getirilmesi büyük önem taşıyor. Zira yapılan basit tasarruf yöntemleri ile yaz aylarında gerek tüketim ihtiyacının, gerekse buharlaşma oranın arttığı İstanbul'da suyun israf olması önleniyor, hayatın vazgeçilmez kaynağı olan suyun boşa akıp gitmesinin önüne geçiliyor."

İSTANBULLULARA TASARRUF ÖNERİLERİ
Açıklamada, basit yöntemlerle tasarruf yapılabilmesi için öneriler şöyle sıralandı:

"Dişlerimizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da tıraş olurken musluklarımızı açık bırakmayalım. Duş alırken ihtiyacımız kadar su kullanalım. Gereksiz yere sifon kullanmayalım. Bozuk musluklarımızı ve tesisatımızı mutlaka onaralım.

Kapı önü, balkon, teras gibi yerleri temizlerken hortumla su tutmak yerine süpürge kullanalım. Bahçemizi sulamak için buharlaşmanın az olduğu gece saatlerini tercih edelim. Arabamızı yıkarken kova ve sünger kullanalım, hortumla yıkamayalım.

Az su tüketen aletleri tercih edelim. Çamaşır ve bulaşık makinelerimizi tam dolunca çalıştıralım."