BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

İstanbul'da ulaşıma 1 Mayıs ayarı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs’ta İstanbul’da bazı toplu taşıma seferlerinin yapılmayacağını açıkladı.

Abone ol

Hüseyin Avni Mutlu özellikle Taksim’e gidişlerde bazı kısıtlamalar yapılacağını vurguladı.

İstanbul Valiliği, Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanlarına yazı göndererek, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs toplantı ve gösteri yürüyüşleri için uygun olmadığını bildirdi.

Vali Yardımcısı Aziz Mergan imzasıyla sosyal taraflara gönderilen yazıda, Türk-İş'in 1 Mayıs'ta, 09.00-16.00 saatlerinde Taksim Meydanı'nda Emek ve Dayanışma Günü'nü bayram olarak kutlamak amacıyla 2 Nisan'da Valiliğe başvurduğu belirtilerek, başta DİSK, KESK, Hak-İş ve TTB olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve tüzel kişiliği bulunmayan oluşumların Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde oluşturulacak yürüyüş kortejleriyle 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak üzere kitlesel miting çağrıları yaptığı ifade edildi.

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 6. maddesiyle aynı kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin 3. maddesi hükümleri gereğince, İstanbul'da Kartal, Kadıköy Meydanı, yeni Kadıköy Salı Pazarı ve Kızılçeşme meydanlarının toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak üzere 18 Ocak tarihinde tespit edilerek kamuoyuna duyurulduğu vurgulandı.

-"İnşaat alanında 30-40 metre derinliğinde çukurlar ve ucu açık demir çubuklar var"-

Vali Yardımcısı Mergan imzasıyla sosyal taraflara gönderilen yazıda, şunlar kaydedildi:

"Beyoğlu ilçesi Taksim Meydanı, Tarlabaşı Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi civarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Yayalaştırma Projesi' kapsamında başlatılan inşaat alanında 30-40 metre derinliğinde çukurlar ile çok geniş bir alanda hafriyatın olduğu, temel ve direklerde kalın ve uzun demirlerin ucu açık olarak bulunduğu, kazı ve beton atma çalışmalarının devam ettiği görülmektedir.

Söz konusu inşaatın, 1 Mayıs günü de aynı haliyle devam edeceği ve mevcut fiziki koşulların toplumsal bir olay esnasında insan hayatını ciddi anlamda tehdit edeceği, inşaat etrafında alınacak güvenlik tedbirlerinin oluşabilecek herhangi bir panik halinde kitle psikolojisinin etkisiyle yetersiz kalacağı ve telafisi imkansız zararlar doğuracağı, ayrıca, 1 Mayıs günü Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde oluşturulacak yürüyüş kortejleri ile Taksim Meydanı'nda yapılacak kitlesel bir miting ya da etkinliğin mevcut fiziki koşullar göz önüne alındığında özellikle tahliye açısından 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve yönetmeliğinin hukuki koşullarını karşılamadığı, yasa çerçevesinde önceden ilan edilmemiş böyle bir alanda yapılacak bir yürüyüş ve mitingin kontrol edilemediği taktirde oluşacak zararların hukuki olarak büyük sonuçlar doğuracağı değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre Taksim Meydanı, çevresi ve yukarıda belirtilen yürüyüş güzergahlarında, 1 Mayıs'la ilgili yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin uygun görülmediği, konfederasyonlar ve bağlı sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bayram kutlaması amacıyla çelenk koyma, basın açıklaması ve anma etkinliğinin sembolik katılımla yapılabileceği hususunu bilgilerinize arz ederim."

SENDİKALAR ISRARCI

KESK Başkanı Lami Özgen Taksim'e çıkmakta kararlı olup olmadıkları sorusuna "Geri adım atmamız sökonusu değil" diye cevap verdi.

1 Mayıs Tertip Komitesi ve tertip komitesine üye Devrimci İşçi Sendikaları Konferedasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türk-İş üyeleri, Taksim Meydanı'ndaki Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri karanfil bırakarak andı.

ENGELLEME FİZİKİ DEĞİL, SİYASİDİR

Türk-İş'in Gümüşsuyu'ndaki 1. Bölge Temsilcilği binası önünde bir araya gelen DİSK, KESK, TTB ve Türk-İş üyeleri, Taksim Meydanı'na yürüdü. Zaman zaman Yaşasın 1 Mayıs, Birleşe birleşe kazanacağız sloganları atan grup, Kazancı Yokuşu'na gelerek, burada önce 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundular, ardından da 1977'de hayatını kaybeden işçilerin isimleri okundu. Anma töreninde konuşan KESK Başkanı Lami Özgen, "Bu katliamı bahane ederek, yıllarca 1 Mayıs alanını emekçilere, ezilen bütün kesimlere kapatmak isteyenlere inat bugün bu alan halen 1 Mayıs alanıdır ve 1 Mayıs alanı olmaya devam edecektir. Biz 1 Mayıs günü eşitlik, adalet, demokrasi, özgürlük ve barış taleplerimizle bu ülkenin işçileri, emekçileri, öğrencileri, kadınları ezilen bütün kesimleri bir arada taleplerimizle bunu haykırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.