BIST 9.691
DOLAR 34,65
EURO 36,48
ALTIN 2.951,01
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da gazetecilerin 'özgür basın' eylemi

Türkiye'de son dönemde gazetecilere yönelik baskıları ve soruşturmaları protesto eden çok sayıda gazeteci Beyoğlu'nda İstiklal caddesinde eylem yaptı.

Abone ol

Türkiye'de son dönemde gazetecilere yönelik baskıları ve soruşturmaları protesto eden çok sayıda gazeteci Beyoğlu'nda İstiklal caddesinde eylem yaptı.

Türkiye'de gazeteciler son dönemde hükümetin ve yargının baskısından şikayetçi

Gazetecilere Özgürlük Platformu öncülüğünde düzenlenen eylem sırasında taşıdıkları Gazetecilere özgürlük, hemen şimdi'' sloganları atan basın mensupları ''Özgür basın, özgür toplum'', ''Çeteler dışarda gazeteciler içerde'', ''Dokunan yansa da dokunacağız'' sloganları atarak Taksim Meydanı'na yürüdü.

Grubun meydana ulaşmasının ardından bir konuşma yapan, 92 meslek kuruluşunun şemsiye örgütü Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun dönem başkanı Ercan İpekçi, hiçbir fikir ayrılığı gözetmeden tüm yayın kuruluşları ve gazeteciler için toplandıklarını ifade eden İpekçi, gazetecilerin kendi özlük hakları için değil, halkın haber alma hakkını kullanabilmesi için burada olduklarını söyledi.

İpekçi, gazetecilerin yargılanmaktan ve tutuklanmaktan korkmadıklarını vurgulayarak, gazetecilerin halkın sesinin kısılmasından, bilgi edinme hakkının engellenmesinden derin endişe duydukları için sokaklarda haykırdıklarını belirtti.

Halka gerçekleri anlatan, araştıran, soran, eleştiren, meslek ilkelerine uygun nitelikli yayıncılığın önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini vurgulayan İpekçi, ''Yargısız infazlara, hakaretlere, yalan ve iftiralarla değil, doğrulara, gerçeklere, bağımsız ve tarafsız yayıncılığa özgürlük istiyoruz'' dedi.

İpekçi, gazetecilerin görevlerinin özelliği itibarıyla her zaman devlet baskısına muhatap olduklarını ifade ederek, ''O nedenle gazeteciler, mesleki faaliyetlerini özgürce yapabilmeleri için, halkı gerçekleri korkmadan anlatabilmeleri için yasalarla özel olarak korunmalıdır. Gazeteciler, yalnız devlet güçlerinin müdahalesine karşı değil, diğer silahlı örgütlerin ya da çıkar gruplarının tehditlerine karşı da koruma altında olmalıdır'' diye konuştu.

İpekçi, açıklamasına şöyle devam etti:

''Gizli ve yasa dışı telefon dinlemeleriyle, ağır ithamlar içeren suçlamalarla, hukuka aykırı arama ve delil toplama faaliyetleriyle, infaza dönüştürülen tutuklamalarla, yargılama sürerken kamuoyu gözünde itibarsızlaştırma niyetiyle yapılan bilgi kirliliğiyle yaratılan korku ortamında ne basın özgürlüğü kalır, ne de halkın gerçekleri öğrenme hakkı.''

Cezaevlerinde halen 68 basın emekçisinin olduğuna dikkat çeken İpekçi, 150 gazetecinin cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İpekçi, çok sayıda gazeteci ve basık kuruluşu hakkında 2 binden fazla davanın açıldığını, 4 binden fazla soruşturmanın da sürmekte olduğunu belirterek, ''Bu durum bu ülkeyi yönetenlerin eseridir. Bu bir utanç tablosudur'' dedi.