BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul'da AVM'ler alarm veriyor

Türkiye'de sayıları hızla artan AVM'ler yatırım geri dönüşü ve markaların karlılıkları açısından alarm vermeye başladı.

Abone ol

Türkiye'de son yıllarda tam bir alışveriş merkezi (AVM) çılgınlığı yaşanıyor. Başta İstanbul olmak üzere özellikle büyük şehirlerde sürekli yeni AVM’ler açılıyor. Yenilerin, eskilerin yanına veya karşısına açılması, sektörü büyütmek yerine mevcut yatırımlara zarar veriyor.

YATIRIMCILAR BU DURUMDAN RAHATSIZ

Akaryakıt istasyonlarında bile bulunan lokasyon kısıtlamasının AVM yatırımlarında aranmaması, kaotik duruma yol açıyor. Hem yatırımcılar hem de markalar gelinen noktadan rahatsız. Haziran ayı itibariyle Türkiye’deki AVM sayısı toplam 329 oldu. Bunların 97’si İstanbul’da. Moda başkenti Londra’da ise sadece 42 AVM var.

AVM'LER TÜRKİYE EMLAK SEKTÖRÜNÜN BAŞ TACI

Bu gidişat yabancı basının da ilgisini çekiyor.21 Mayıs’ta Türkiye’deki emlak sektörü hakkında bir makale yayınlayan The New York Times, Torunlar GYO’nun yatırımı Mall Of İstanbul için, ‘Türkiye’deki emlak balonunun Titanici’ benzetmesi yapmıştı.

BİR KİLOMETRELİK ALANDA 7 AVM VAR

İstanbul’un trafik ve nüfus yoğunluğu en fazla olan semti Mecidiyeköy’de, yeni açılanlarla birlikte, 1 kilometrelik alanda AVM sayısı 7’ye ulaştı. Bunlardan, Astoria AVM iş yapmadığı için emlak AVM’sine dönüştürülecek. Trump Tower Genel Müdürü Kural, “Hâlâ İstanbul’da AVM ihtiyacı olan yerler var ama gelip de Levent’in, Şişli’nin göbeğine AVM açarsan kendi kendine kurşun sıkarsın” değerlendirmesini yaptı.

MAHMUTBEY ALARM VERİYOR

İstanbul’da AVM çılgınlığı yaşanan diğer bölgesi ise Mahmutbey gişeler ve Basın Ekspres yolu. Her akşam ve sabah İstanbul’da trafik yoğunluğunun en fazla olduğu bu bölgede sürekli yeni AVM yatırımları yapılıyor. Basın Ekspres’teki Star City zaten sıkıntıdayken, onun on metre yanında İstWest AVM açıldı.

AVM ÇOKLUĞU TRAFİĞİ KİLİTLİYOR

Onun yanında ise Kuyumcular Çarşısı Evlilik AVM’si açıldı. Onların 200 metre ötesinde, havaalanı kavşağında ise Airport AVM bulunuyor. E-5 üzerindeki AVM sayısı da sürekli artıyor. Bunlar şehir içi trafiğini de gittikçe çıkmaza sokuyor. Basın Ekpres’in TEM girişinde ise 212 AVM’nin karşısına Mall of İstanbul açıldı. Gişelere varmadan Ankara yönünde ise Batı Şehir ve Viaport projeleri devam ediyor. Eski Hürriyet binası da AVM olmaya hazırlanıyor. Bütün bunlara Mall of İstanbul ile arasında 300 metre bulunan Deposite AVM’yi de eklemek gerekiyor. Bu bölge, Başakşehir’deki irili ufaklı onlarcası da eklendiğinde AVM kaosunu yansıtıyor.

YATIRIMCILAR YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR

TESK Başkanı, şöyle konuştu: “Milli servet boşa gidiyor, yatırımcı yanlış yönlendiriliyor. Şu an bakın en görkemli ana anterlerde dükkanlar boşalıyor. Haksız rekabet ortamı toz duman ediyor. Adam fason mal üretiyor, ucuza satıyor. Karşısındaki adam nasıl dayansın. AVM dosyasında sınıfta kaldık.” dedi.

MARKALARA ZARAR VERMEYE BAŞLADI

Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, AVM’lerin Türk markaları için faydalı bir iş olarak başladığını belirterek, “Yakın noktada açılan AVM’ler hem o bölgedeki yatırımcılara hem de marka sahiplerine karlılık açısından zarar veriyor. Bir AVM oturmadan diğer AVM’nin açılması facia” diye konuştu. AVM yatırımcılarının artık yatırım yapmadan önce marka sahipleriyle görüşmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, sadece İstanbul değil Anadolu’nun küçük şehirlerinde birden fazla AVM açılmasının markalara zarar verdiği tespitini yaptı. Coşkun, “Düşünmeden yapılan AVM’ler daha sonra en çok yatırımcısını mağdur ediyor, sonra keşke AVM değil de konut yapsaydım diyorlar” diyerek eleştirdi.