BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.957,75
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İstanbul'da 3. CNR Kitap Fuarı başladı

CNR Holding ve Basın Yayın Birliği iş birliği, Kültür Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği desteğiyle düzenlenen 3. CNR Kitap Fuarı açıldı.

Abone ol

CNR Holding ve Basın Yayın Birliği iş birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği desteğiyle düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu 3.CNR Kitap Fuarı açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, açılışta yaptığı konuşmada, önceki günlerde İstanbul'da gerçekleştirilen Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konseyi toplantısına Türkiye'nin başkanlık yaptığını anımsatarak, "Toplantının konusu kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirliğiydi. Somut kültürel mirası konuştuk, ama asıl kültürel miras bence somut olmayan kültürel miras, yani insanlığın üzerinde yükseldiği evrensel değerlerdir yani muhafaza etmemiz gereken, kalbimizdeki iyilik duygusudur" diye konuştu.

Konuşmasında 90 bin nüfuslu Kilis'te 120 bin mülteci barındığına dikkati çeken Ünal, "Kiliste üç yıldan beri tek bir asayiş, güvenlik problemi yaşanmamış. Orada paylaşmanın, dayanışmanın, kardeşliğin iyiliğin o işte kalbimizde muhafaza etmemiz gereken iyiliğin, insanların kalbinde temel bir kültürel miras olarak nasıl muhafaza edildiğini şu anda Kilis tüm insanlığa gösteriyor" dedi.

Bakan Ünal, insanlığın her zamankinden çok iyilik duygusuna ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, kitapların insanın kalbindeki iyilik duygusunun temel taşıyıcıları olduğunu söyledi.

"Kalbimizdeki iyilik duygusunun herhangi bir engeli yoktur" diyen Bakan Ünal, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İnsanın herhangi bir dönemine odaklandığınızda o zaman sizin için engeller vardır. Nuri Pakdil'in dediği gibi 'insanı kalbinden tuttuğunuzda' hiçbir engel kalmaz. Fuarın temel teması 'Engelsiz Bir Dünya', engelsiz bir dünya için kalbimizi, zihnimizi yeniden, yeniden inşa etmek gerekiyor. İnsanoğlunun yeryüzündeki hüzünlü hikayesi aslında çoğu zaman kendisine oluşturduğu engellerden ibarettir. Kendimize oluşturduğumuz engellerin kalktığı, kendimizle, insanlığımızla, kalbimizdeki iyilik duygusuyla buluştuğumuz ve bu en temel kültürel mirası koruduğumuz vesile olması temennisiyle kitap fuarının hayırlara vesile olmasını diliyorum.

İSTANBUL VALİLİĞİ STANT AÇTI

İstanbul Valisi Vasip Şahin de "Başta Basın Yayın Meslek Birliği olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanımıza da Kültür Bakanlığı olarak yanımızda bulundukları ve verdikleri destek için ayrıca şükranlarımızı arz ediyorum" dedi.

Medeniyetlerin temelinde yazının icadı olduğuna işaret eden Vali Şahin, şöyle konuştu:

"Yazma eylemi başlamış ve okuma yazma faaliyetlerinin birbirini takip etmesi bugünkü bilgi birikimini oluşturmuştur. Dolayısıyla bu fuarlar aslında bu bilgi birikimin sergilendiği, okuyucusuyla, ilgilisiyle buluştuğu, belki bir yerde bayramlaştığı, bayram yaptığı, birbirine söz verdiği, birbiriyle ahitleştiği mekanlardır. Bu anlamıyla bu fuara bizim valilik olarak destek vermekten başka yapabileceğimiz daha önemli bir görevimiz yoktu. Onun için bir de stant açtık, bütün katılımcıları bu standı görmeye, önerilerini ve eleştirilerini sunmalarını bekliyoruz."

400 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Pozitif Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Mustafa Tokatlı da fuara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu yıl üçüncüsünü açtığımız fuara 600'ün üzerinde marka katılıyor. Fuarın onur yazarı ise Prof. Dr. Semavi Eyice. Fuarı 400 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. 25 bin metrekarelik alanda gerçekleştirdiğimiz fuara Arjantin, Almanya, İngiltere, Arnavutluk, Meksika ve Bolivya'nın da aralarında yer aldığı 19 ülkeden ne mutlu ki 104 yabancı yayınevi katılıyor. Anadili Arapça olan Suudi Arabistan, Filistin, Yemen, Tunus, Ürdün, Yemen ve Berlişik Arap Emirlikleri'ndense 85 yayıncı fuarın Arap yayıncılığı özel bölümünde yer alıyor."

Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün ise CNR Kitap Fuarı'nın emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, "Bu sene üçüncüsünü düzenlediğimiz ve yabancı meslektaşlarımızın bu seneki yoğun katılımıyla uluslararası bir hüvviyet kazanan fuarımızın açılış töreninde bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum. Fuarımızın, sektörümüze ve memleketimize hayırlar getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Engelsiz Dünya Platformu Başkanı Kenan Yabanigül de, "Engelsiz Bir Dünya" temasıyla hazırlanan fuarda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu'nun himayesinde "Engelsiz Kalemler" yayın, dergi ve iletişim etkinlikleri gerçekleştireceklerini dile getirerek, "Sayın Hanımefendi Dr. Sare Davutoğlu'na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na, Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal Bey'e destekleri için teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alparslan Durmuş ise fuarın üçüncü yılında uluslararası boyut kazandığının altını çizerek, "Ülkemize gelen gerek muhacir gerek mülteciler vesilesiyle yaklaşık 5-6 milyonluk bir Arap nüfus oluşmuş durumda" dedi.

Konuşmaların ardından Engelsiz Dünya Platformu'nun stantlarının açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Engelsiz Dünya Gönüllüsü" eğitim programına kayıt olarak, aldığı on dakikalık eğitimin ardından gönüllülük sertifikası aldı.

900'ün üstünde imza, söyleşi, sergi, atölye çalışmaları gibi etkinliklerin gerçekleştirileceği fuar, 13 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.