AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ‘Yapı stokunun yenilenmesi için sadece İstanbul’da yılda en az 500 bin konut yapılması lazım' dedi.
Abone olİstanbul ve çevresinde yaklaşık 1 milyar dolarlık konut inşaatını yürüten Ağaoğlu, yeni yapılan binaların yapı denetim sistemine tabi olduğunu hatırlatarak, ‘Yeni inşaatlarda artık teknoloji ağırlıklı ve hazır beton kullanılıyor. En kötü yeni inşaat, eskilerden çok daha iyidir’ yorumunu yaptı.
DEPREM kuşağındaki Türkiye’deki binaların yüzde 80’inin yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ‘Yapı stoğunun yenilenmesi için sadece İstanbul’da yılda en az 500 bin konut yapılması’ gerektiği görüşünde. İnsanların oturdukları eve, idarecilerin resmi binalara güvenmediğini söyleyen Ali Ağaoğlu, ‘İzmir’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremde yaşanan panik ve 5.5 şiddetinde bir depremde okulların tatil edilmesi bunun en büyük göstergesi’ dedi. İstanbul ve çevresinde yaklaşık 1 milyar dolarlık konut inşaatını yürüten Ağaoğlu, yeni yapılan binaların yapı denetim sistemine tabi olduğunu hatırlatarak, ‘Yeni inşaatlarda artık teknoloji ağırlıklı ve hazır beton kullanılıyor. En kötü yeni inşaat, eskilerden çok daha iyidir’ yorumunu yaptı.
Ağaoğlu, halen süren konut projelerinin yanında yakında Çekmeköy’de farklı bir projeye daha başlamaya hazırlanıyor. 150 milyon dolarlık yeni projeyle Çekmeköy’de kanalların da yer alacağı ‘Mini Hollanda’ için önümüzdeki günlerde düğmeye basılacak. Ali Ağaoğlu ile konut ve turizm sektöründe devam eden projelerini, yeni yatırımlarını ve inşaat sektörünün genel durumunu konuştuk.
İnşaat sektörü nasıl bir trend izliyor?
- İnşaat piyasasının durumu, ekonominin genel olarak iyileşmesi ve siyasi istikrarın sağlanmasına paralel iyileşiyor. İnşaat, geçmişte krizden en çok etkilenen sektörlerin başındaydı. Ülke küçülürken, sektör ülkenin iki katı daha fazla küçülmüştü. İstikrara kavuşunca da Türkiye ortalama yüzde 5-7 büyürken, inşaat yüzde 15-18 oranlarında büyüme trendine girdi.
Sektördeki hareketlenmenin nedenleri neler?
- Küçülme dönemlerinde biriken talep bugün konut pazarına geliyor. Konut kredileri de gerçekten kullanılabilir seviyelere iniyor. Mortgage de (İpoteğe Dayalı Finansman Sistemi) yakında devreye girecek. Konut kredisi faizi aylık yüzde 1’lere yaklaştı. Faizlerin düşmesi, bankaların konut kredilerine ağırlık vermesi de alım gücünü tetikledi. Ertelenen talep bu şekilde devreye girdi.
KONUT ARZI YETERLİ DEĞİL
Yapılan konutlar ihtiyacı karşılayabilecek mi?
- İzmir’de geçenlerde yaşanan deprem sonrasında yaşananları gördük. İnsanlar 5 şiddetinde bir depremde sokağa döküldü. Evlerine giremedi. Çünkü Türkiye’deki yapı stoğunun çoğu gerçekten acınacak durumda. Hiçkimse oturduğu evden emin değil. İdareciler de bunun farkında ve 5.5 şiddetinde bir depremde okulları tatil ediyor. Bunun önüne ancak arzı artırarak geçebiliriz. Patladı, çatladı dediğimiz inşaat sektörünün arzı şu anda yeterli değil. Hem Toplu Konut İdaresi (TOKİ) hem de bizim gibi yap-sat firmaların Türkiye’deki yapı stoğunu yenilemek için yıllarca uğraşmamız lazım.
Şu anda konut stoğunun ne kadarı güvenli?
- Türkiye’deki konut stoğunun şu anda yüzde 80’i güvensiz. Türkiye’deki binaların yüzde 80’ini yıkıp yeniden yapmamız gerekiyor. Türk ekonomisi yeni bir büyük depremin yıkıntılarını kaldıramaz.
İstanbul’un yıllık konut ihtiyacı ne kadar?
- İstanbul hala göç alıyor. İstanbul’da her yıl 200 bin konut için ruhsat alınıyor ama bu ancak nüfus artışından ve göçten dolayı gelen talebi bile karşılayamaz. İstanbul’u yenileyeceğiz, yapı stoğumuz kötü diyorsak yılda en az 500 bin konut yapabilmek lazım. Ancak bu hızla İstanbul’u 8-10 yıl içinde yeniden yapılandırabiliriz.
Kentsel Dönüşüm Yasası’na işlerlik kazandırılsın
Yeni inşaatların dayanıklılığını sağlayan kontrol mekanizması tam işliyor mu?
- Sıradan köşebaşında yapılan küçük bir inşaatta bile artık yapı denetim sistemi var. Bilimsel olarak statik hesaplarda bile eskiye göre inanılmaz bir değişiklik var. Bugün artık elle dökülen beton yok. Hazır betonun kalitesini ne kadar istesen de elle dökülenden daha kötü yapamazsın. Artık inşaatlarda teknoloji kullanılıyor. Bugün kötü dediğimiz yeni bir inşaat bile eskiden yapılanlardan daha iyidir. Bırakın yeni inşaat yapılsın. Kentsel Dönüşüm Yasası çıktı, buna bir an önce işlerlik kazandırılsın.
Çekmeköy’e 150 milyon dolara ‘Mini Hollanda’ kuracağız
Yeni projeleriniz olacak mı?
- Bu yıl içinde Çekmeköy’de yeni projelerimiz var. 150 milyon dolarlık bir yatırımla, yaklaşık 600 konut ve 100 mağazadan oluşan ‘Mini Hollanda’ kuruyoruz. Yaşam tarzından mimarisine çok farklı bir proje yapacağız. Buradaki konutların her biri farklı mimari tarzda ve 3’ü yer altında olmak üzere 8’er katlı olacak. Bu binaların altında küçük mağazalar bulunacak. Hepsi farklı mimarideki apartmanlar yapay su kanallarına bakacak. Sokaklar Amsterdam sokakları gibi olacak. Projeye başladıktan sonra iki yılda bitirmeyi planlıyoruz. Projede 3 bin araçlık otopark da yer alacak.
Ataşehir My World’ün yüzde 70’i satıldı
Emlak Konut projeleriniz nasıl yürüyor?
- Emlak Konut’un yap-işlet-hasıla paylaşımıyla ihaleye çıkardığı Ataşehir Projesi kapsamındaki 7 bin konutun, 3 bin 500’ünü biz grup olarak aldık. Ataşehir My World iyi gidiyor. 600 milyon dolarlık proje 1 milyar doları buldu. Dünya standartlarıyla yarışan bir proje. Bugün dünyada sayılı projelerden biri oldu orası. 3 bin 626 konutluk bir proje. İlk 1426 daire satışa çıktı, yüzde 70’i satıldı. İlk etap 30 ay içinde tamamlanacak. İkinci etabı da 2006’nın ilk yarısında satışa sunacağız.
Anadolu Yakası’na 65 milyon dolarlık üç otel yapacağız
Turizm yatırımlarınız ne aşamada?
- İstanbul Anadolu Yakası’nda Çamlıca’da 5 yıldız üzeri bir şehir oteli yapıyoruz. Gerekli izinleri aldık, yakında inşaat başlayacağız. 200 odalı bu otel 25 milyon dolara mal olacak. Birkaç ay içinde Ataşehir’de 30 milyon dolarlık yatırımla, 270 odalı ve 5 toplantı salonu olan bir kongre oteli yapacağız. Ümraniye’de de 10 milyon dolar yatırımla business (iş amaçlı) bir otel yapıyoruz.
Ümraniye’nin kaderi değişiyor
İş dünyasına dönük otel için neden Ümraniye?
- Ümraniye geleceği en parlak yerden biri. Microsoft, Silikon Vadisi’ni buraya yapıyor. Silikon Vadisi Ümraniye’nin kaderini değiştirecek. Ümraniye stratejik bir noktada. Kentsel Dönüşüm Yasası’nın devreye girmesiyle Ümraniye’nin önemi daha da artacak. Bu yüzden Ümraniye’ye business (iş amaçlı) bir otel yapıyoruz.
ALİ AĞAOĞLU
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 1954 yılında Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. Çalışma hayatına lise yıllarında başlayan Ağaoğlu, 23 yıldır inşaat, turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. Gruba bağlı Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş., bugüne kadar 1 milyon metrekareyi bulan binlerce konut ve villa, oteller, tatil köyleri ve sosyal kulüpler inşa etti. 1989’da turizme adım attı ve ilk otelini Uludağ’da açtı.
Hizmet sektöründe de faaliyet gösteren Ağaoğlu’nun sosyal tesisleri de bulunuyor.
Söyleşi: Nurten Erk Tosuner
Kaynak: www.hurriyet.com.tr