Tarihi yapılar elden geçirilecek. Yenilikler İstanbul'un adına adına yakışacak.
Abone olKültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul'daki tarihi yapıların elden geçirilmesi ve etrafındaki yapılarla uyuşmayacak kötü görüntülerin temizlenmesi için yoğun çalışma yürütüyor. Bu kapsamda, İstanbul'un fethi Rumeli Hisarı'ndaki Saruca Paşa Kulesi'nde anlatılacak.
Kulede İstanbul'un fethinin hazırlıkları ile savaş sahneleri, maket, ses ve ışık gösterileri ile canlandırılacak. Anadolu Hisarı ise gişe, kitap, hediyelik eşya satış ünitesi ve kafelerle açık hava müzesi olacak.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İstanbul'daki tarihi mekanların düzenlenmesi için İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce son iki yıl içinde toplam 68 milyon 500 bin YTL harcandı. Bu sürede, yapılan ''uygulama işleri'' için İl Özel İdaresinden 50 milyon YTL, Kültür ve Turizm Bakanlığından 7 milyon YTL ödenek ayrıldı.
Benzer şekilde projelere İl Özel İdaresinden yaklaşık 1 milyon 500 bin YTL, bakanlık tarafından da 500 bin YTL ödenek aktarıldı. Ayrıca, projeler için 5 milyon YTL sponsor desteği alındı. İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında Dünya Bankası'ndan sağlanan ödenek ise 4 milyon 500 bin YTL oldu. Son iki yılda, aralarında Topkapı Sarayı için 19 uygulama, 10 proje; Ayasofya Müzesi için 2 uygulama, 4 proje ve Yıldız Sarayı için 2 uygulama, 3 proje olmak üzere İstanbul için toplam 45 uygulama işi yapıldı, 40 proje hayata geçirildi.
TOPKAPI SARAYI'NDA SON İKİ YIL
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi yarımadadaki Sur-u Sultani'de bulunan yapıların Topkapı Sarayı ile birleştirilmesi için ''Topkapı Sarayı Bütünleştirme ve Sur-u Sultani Kapsamında Düzenleme Projesi'' başlatmıştı. Bu proje ve geçmişte başlayan işler kapsamında Topkapı Sarayı'nda 2006 ve 2007'de yapılan çalışmalar şöyle: İhtisas Kütüphanesi haline dönüştürülecek Ağalar Camisi ve Eski Komiserlik binalarında, yaklaşık 580 bin YTL bütçe ile restorasyon çalışması yürütülüyor.
Sarayın ilk yapılarından ve padişahın ikametgah yeri olan Has Odalılar Dairesi de yaklaşık 4 milyon 700 bin YTL ödenekle restore ediliyor ve teşhir-tanzim düzenlemesi yapılıyor. Eski Teşvikiye ve Gülhane Hastaneleri'nin restorasyonu 11 milyon YTL ödenekle devam ediyor. 932 bin YTL ödenekle restore edilen Bağdat Köşkü ise önümüzdeki ay açılacak. Mecidiye Köşkü için de İSMEP kapsamında, deprem risk analizi ve güçlendirme projesi oluşturulacak.
SARAYIN MUTFAĞI VE SİLAH SEKSİYONU ELDEN GEÇİRİLECEK
Bunun yanında, sarayın mutfak olarak kullanılan bölümleri ile silah seksiyonunun rölöve ve restorasyon projelerinin tamamlandığı belirtildi. Harem yapılarının rölöve projeleri ile ''Topkapı Sarayı Müzesi saray yapıları rölöve ve çevre düzenleme projeleri''nde ise ihale aşamasına geçildi. Ayrıca, sarayın birinci avlusunda yeşil alan düzenlemesi yapıldı. Bab-üs Selam kapısının onarımı bitti.
Kubbealtı ve Adalet Kulesi ile Karamustafa Paşa Köşkü'nün restorasyonu tamamlandı. Sarayın çatısı onarılıp, kurşun kaplama yapıldı. Öte yandan, Sur-u Sultani'de bulunan Matba-i Amire binasının Topkapı Sarayı'nın geçici deposu olarak düzenlenmesi için de sözleşme yapılarak, çalışmalara başlandı. Alay Köşkü restorasyonu, sponsor aracılığıyla yapılıyor. Aya İrini için deprem risk analizi ve güçlendirme projesi, İSMEP kapsamında yapılacak. Arkeoloji Müzesi'nde de 1 milyon 270 bin YTL harcanarak, klasik bina onarım, teşhir-tanzim ve düzenleme çalışmaları tamamlandı.
BÜYÜK MABEYN DAİRESİ GELECEK AY HİZMETTE
Ayasofya Müzesi'nin üzerinin kurşun örtüsüyle yenilenmesi çalışmaları devam ediyor. Proje için 1 milyon 600 bin YTL ayrıldı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) sponsorluğunda da müzenin idari kısmının olduğu yerler ile ıslak hacimleri yenilenecek.
Müzenin cephe restorasyonu proje ve uygulamasına yönelik ''yaklaşık maliyet çalışmaları'' da devam ediyor. Ayasofya Fatih Medresesi proje çalışması ise ihale aşamasında. Bunun yanında, Ayasofya türbeleri olan III. Mehmet, III. Murat, Şehzadeler ve Sultan I. Mustafa türbeleri restorasyonu ile teşhir ve tanzimi, yaklaşık 2 milyon YTL harcanarak bitti.
Yıldız Sarayı'ndaki Büyük Mabeyn Dairesi'nin restorasyonu ve çevre düzenlemesi için yaklaşık 5 milyon YTL harcandı. Bölüm gelecek ay hizmete geçecek. Küçük mabeyn dairesinin restorasyonu için ihale süreci sürüyor. Ayrıca, Yıldız Sarayı'ndaki Hamit Havuzu ile harem yapılarının rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenleme projeleri tamamlandı.
RUMELİ HİSARINDA İSTANBUL'UN FETHİ
Bakanlıkça, Rumeli Hisarı'ndaki Saruca Paşa Kulesi'nin müzeye dönüştürülmesi planlanıyor. İstanbul'un fethi burada canlandırma ve sergilerle gözler önüne serilecek. Buna göre, kulenin zemin katında Osmanlı İmparatorluğu dönemi ve padişahlar tanıtılacak. Birinci katta, fetihten önceki savaş hazırlıkları gösterilecek. İkinci katta, maket, ses ve ışık gösterileri ile İstanbul'un fethi canlandırılacak.
Üçüncü katta, fetih sırasındaki savaş aletleri ile kıyafetler sergilenecek, Osmanlı askerlerinin maketleri yapılacak. Kulenin dördüncü katında ise Fatih Sultan Mehmet'in hayatı ve yaptıkları anlatılacak. Diğer üç katta, Ortaçağ'da İstanbul'un günlük yaşamından kesitler ile fetihten sonra İstanbul'daki kültür ve sanat, canlandırma, gravür, illüstrasyon, sesli anlatım ve interaktif sistemlerin kullanımı ile dile getirilecek. Ayrıca, Rumeli Hisarı'nın Halil Paşa Kulesi'nin daha işlevli hale getirilmesi planlanıyor. Kulede, sesli ve görüntülü hazırlanmış multivizyon gösterisi ile hisarların yapımının tarihçesi, Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren İstanbul'un fethi arzusu, fetih hazırlıkları, fetih canlandırması ile fetihten günümüze hisarların kullanımındaki süreç öykülendirilecek.
ANADOLU HİSARI AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK
Osmanlıların İstanbul'da inşa ettiği ilk yapı olan Anadolu Hisarı'nın da müze haline getirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, hisara, gişe, kitap, hediyelik eşya satış ünitesi yerleştirilecek, kafeler yapılacak. Ayrıca, teşhir tanzim çalışmalarıyla Yıldırım Beyazıd'ın hayatı ve Anadolu Hisarını yaptırış öyküsü ile İstanbul'u fetih arzusu, Rumeli Hisarı ile ilişkilendirilerek anlatılacak. Bunun yanı sıra hisarda, İstanbul'da kale mimarisi ile ilgili düzenlemeler yapılması planlanıyor.