BIST 10.034
DOLAR 35,42
EURO 36,50
ALTIN 3.047,98
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul'a deprem piyangosu vurdu

Binalarının depreme dayanıklı olmadığını düşünen İstanbullular eskiye göre daha avantajlı biçimde yeni konutlara sahip olacak!

Abone ol

İstanbul'a deprem piyangosu vurdu! Proje hakkında bugün bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapılan yapı denetimlerinde ciddi sorunlarla karşılaşıldığını söyleyerek, projenin deprem rismi taşıyan bölgelerde vatandaşa yeni imkanlar tanıdığını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda yoğun katılım nedeniyle köprünün sallandığı haberlerine ilişkin, ''Yürürken köprüde büyük bir titreşim ortaya çıktı. Bugün teknik insanlarımızdan aldığımız raporda köprüde bir risk olmadığı söylendi'' dedi.

Saraçhane'deki Belediye Sarayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, maratona 170 bin kişinin katıldığından söz edildiğini belirtti.

Topbaş, ''Yürürken köprüde büyük bir titreşim ortaya çıktı. Bugün teknik insanlarımızdan aldığımız raporda, köprüde bir risk olmadığı söylendi. Bu durum köprünün askılarının gergin ve dik olmasından kaynaklandı. Ben de oradaydım. Biraz lodos yemiş gemi gibi hafif sarsıntı hissettim'' diye konuştu.

İSTANBUL DEPREMİ VE BİNALARIN DURUMU

Topbaş, bir gazetecinin depremde hasar gören binalara ilişkin önerisi ile ilgili bir soru üzerine de bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili attıkları adımlar olduğunu, fakat bekledikleri değişimin gerçekleşmediğini söyledi.

Vatandaşların büyük bir bölümünün tedirginlik yaşadığını ifade eden Topbaş, şöyle konuştu:

''Bugüne kadar siyasilerden doğru yanıt almadığımız için maalesef ciddi adım atılamıyor. Tabii ki risk taşıyan bir şehirde bunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Biz de 10 ilçemizde başlattığımız yapı denetim ve inceleme çalışmalarında altı ilçeyi bitirdik. 150 bine yakın yapı tarandı. Ortaya çıkan sonuçlarda ciddi sıkıntılar hissedildi.

Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız ve teknik ekibimizle görüştük. Vatandaş arzu ettiği takdirde bu yenileme sürecine girsin. Başka çaremiz yok. İstanbul'un her gün depremi konuşması gerekiyor. İstanbul'un yenilenmesi gerekiyor çünkü risk taşıyor. Yeni yoğunluklar sebebiyle bazı sıkıntılar yaşayacağız ama onlar bir şekilde çözülür. Fakat depremin getireceği sıkıntıyı çözmemiz mümkün değil.''

İMARDA DEĞİŞİKLİK

''Eskiden arsalar 4 bin metrekareymiş. Şimdi değişiklik olacak mı?'' şeklindeki soruya da Topbaş, şöyle yanıt verdi:

''Onu tekrar gözden geçiriyoruz. 4 bin metrekare alanlara yüzde 25 imar fazlalığı veriyorduk. Şimdi onu biraz daha toleranslı hale getireceğiz. Hatta belki 4 bin metrekare değil de 2 bin metrekarede bile biraz daha farklı olacak. Çünkü beklediğimiz hareketi göremedik. Bu hareketi yakalamak zorundayız. Bir risk taşıyan şehirde yaşıyorsak, iş yoğunluğunu arttırmayı risk olarak görmüyoruz. Çünkü deprem riski çok daha ağır bir sonuç getirebilir. Yoğunluk problemlerini bir şekilde çözebiliriz. Altyapıyı belki de bir çok yerde yeniden yapılandırmak zorunda kalacağız ama bu depremden daha zor bir şey değil.''

''Kaç ilçede ne kadar bina projelendirilecek?'' sorusuna ''İstanbul'un tamamında düşünüyoruz. Başta Fikirtepe olmak üzere risk taşıyan bütün bölgelerde bu çalışmayı yapacağız'' yanıtını veren Topbaş, yasal bir düzenlemenin gerekip gerekmediği yönündeki soru üzerine de mevcut düzenlemeyle bunu çözebileceklerini söyledi.

''ZORLAMA YOK''

Kadir Topbaş, ''Projeye belediye ve belediye iştiraklerinin katılmayacağını açıklamıştınız. Bunu, vatandaşın kafasında herhangi bir şüphe olmasın diye mi söylediniz?'' şeklindeki soruyu yanıtladı:

''Özellikle kendi belediyemizin şirketi KİPTAŞ'la çalışmamız vardı. Kentsel dönüşümde bunlar çalışmalar yapacak ve vatandaş da destek verecekti. Fakat maalesef ana muhalefet başta olmak üzere diğer siyasiler bunu manipüle ettiler, vatandaşı tedirgin ettiler. 'Birilerine peşkeş çekilecek. Sizi başka yerlere gönderecekler' dediler. Vatandaş maalesef bu konuda ciddi anlamda etkilendi. Biz şunu söylüyoruz. KİPTAŞ da bir tüzel kişiliktir. Bir müteahhit firmadır veya bir başka firmadır. Vatandaş burada tamamen serbest kalacak. Kimseyi zorlayarak böyle bir değişime tabi tutmayacağız. Kendi rantını, hesabını kendisi yapacak.''

Kadir Topbaş, arzu edenlerin kaynağı varsa bina yenilemesini kendisinin yaptırabileceğini ya da KİPTAŞ'la veya TOKİ'yle anlaşabileceğini ifade ederek, ''Tamamen vatandaşı serbest bırakıyoruz. Zorlama yapmayacağız'' dedi.

''BU BİR AF OLARAK ALGILANMASIN''

Zemini sağlam dahi olsa yapı doğru yapılmadığında yine risk taşıdığını anlatan Topbaş, şöyle devam etti:

''Zeminin sağlam olması yetmiyor. Binanın doğru yapılmış olması, malzemenin doğru kullanılmış olması lazım. Zaten bu, incelemelerde ortaya çıkıyor. Vatandaş kendisi de tedirgin zaten. Yalnız şunu söyleyeyim, bu bir af anlamı taşımasın. Biz orada bir düzenleme yapıyoruz.''

Vatandaşların bu konuyla ilgili, ilçe belediyelerine başvurabileceğini belirten Topbaş, Büyükşehir Belediyesinin bunu 5 binik planlarda, nazım imar planlarında öngöreceğini sözlerine ekledi.