İstanbul'a âşık bir Fransız: Pierre Loti
Eyüp sırtında, bütün haliç'in tepeden görüldüğü bir kahve vardır. buraya ismini verense osmanlı kültürüne ve yaşayış biçimine hayranlığıyla tanınan ünlü fransız roman yazarı pierre loti'dir. istanbul'da bulunduğu dönemlerde o zamanki adıyla rabia kadın kahvesi'nde nargilesini tüttüren, insanlarla...
Eyüp sırtında, bütün Haliç'in tepeden görüldüğü bir kahve vardır. Buraya ismini verense Osmanlı kültürüne ve yaşayış biçimine hayranlığıyla tanınan ünlü Fransız roman yazarı Pierre Loti'dir. İstanbul'da bulunduğu dönemlerde o zamanki adıyla Rabia Kadın Kahvesi'nde nargilesini tüttüren, insanlarla saatlerce sohbet eden Loti'nin İstanbul'a ve bu mekâna olan sevgisi, ölümünden sonra kahvenin kendi ismiyle anılmasına vesile oldu.
Türkiye'ye kendi memleketiymiş gibi âşık olan bu Fransız aramızdan ayrılalı tam 87 yıl oldu.
Asıl adı Louis Marie Julien Viaud olan Pierre Loti, 1850 yılında Fransa'nın Rochefort kentinde doğdu. Protestan ve küçük burjuva ailenin üçüncü çocuğu olan Loti, küçük yaşlarda Latince, Yunanca ve İngilizce öğrendi.
17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girdi ve 1873'de deniz subayı olarak eğitimini tamamladı. Albaylığa kadar yükselen Loti, bu mesleğini 1910 yılına kadar devam ettirdi.
Louis Marie Julien Viaud'nun Pierre Loti ismini alması ise yine denizcilik yıllarından kalma bir hikâyedir. 1867 yılında yaptığı Okyanusya seferi sırasında Tahitili yerliler ona Büyük Okyanus'ta yetişen egzotik bir çiçeğin ismi olan Loti'yi verdiler. Kimi kaynaklara göreyse bu isim ona öğrencilik yıllarında verilmiştir.