BIST 9.661
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.962,22
HABER /  GÜNCEL

İstanbul’a 7 dereden su getiriyoruz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’a 7 dereden su getirdiklerini ve su sıkıntısının olmadığını belirterek, "Gazeteciler Alib...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’a 7 dereden su getirdiklerini ve su sıkıntısının olmadığını belirterek, "Gazeteciler Alibeyköy Barajını çekiyor. Bu baraj aktarma barajıydı. Artık suyu 42 kilometre uzunluğunda ve 2.5 metre yüksekliğindeki boru hattı ile taşıyoruz. Bu nedenle orada su yok. Çekilen görüntüler ve fotoğraflar doğru değil" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 262 milyon TL’lik 14 tesisin temel atma ve açılış töreni için geldiği Kayseri’de ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Bakan Eroğlu, burada Kayseri’ye 385 milyon TL’lik müjde ile geldiğini belirterek, tamamlanan projelerle birlikte Kayseri’de 197 bin 840 dekar arazinin suya kavuşacağını söyledi. Bakan Eroğlu, İstanbul’da yaşanan sıkıntılar konusunda sorulan sorulara ise şu şekilde cevap verdi:
"İstanbul’un içme suyu arıtma tesisleri, dünyanın en iyi arıtma tesisleridir. Şu anda İstanbul’a 2 milyon 700 bin metreküp su veriliyor. Arıtma kapasitesi geçmişte verilen suyun 3’te birini bile karşılamıyordu. Ben İSKİ’deyken Kağıthane arıtma tesisinde 1.5 metre sazlık vardı. Ömerli’de muhteşem bir arıtma tesisi kurduk. Cumhuriyet Arıtma Tesisi kurduk. Bir çok arıtma tesisi yaptık. Avrupa yakasında İkitelli’de arıtma tesisi var. İstanbul’da günde 350 noktadan su numuneleri alınıyor. İSKİ’nin sitesinde bütün bu parametreler yayınlanıyor. İstanbul’da bir kısım insanlar, su üzerinden hem bakanlığımıza hem de hükümetimize vurmak istiyor. Kuraklığa gelince Ekim, Ocak ve Aralık ayında yüzde 27 civarında yağışlarda azalma oldu. Ama Temmuz ayında bile yağış yaşandı. Bu da açığı biraz olsun kapattı. Biz herhangi bir sıkıntı olmasın diye Melen çayını İstanbul’a bağladık. İlk defa boğazın altından Asya’dan Avrupa’ya taşındı. Biz bunları yaptık. Barajlarda doluluk oranı düştü ama İstanbul’a 7 dereden su getiriyoruz. Alibeyköy barajında su yok. Gazeteciler hep orayı çekiyor. Alibeyköy barajı bekleme barajıydı. Sular daha önce orada bekletilir ve daha sonra basılırdı. Biz şimdi su kaybolmasın diye 42 kilometre uzunluğunda ve 2.5 metre yüksekliğinde bir boru hattı döşedik. O nedenle Alibeyköy barajında su azalıyor. Gazetecilerde sürekli burayı gösteriyor. Oradaki fotoğraflar ve görüntüler doğruyu yansıtmıyor. İstanbul’a yer altından iki nehir akıyor adeta. Asya yakasında, Ömerli barajında su seviyesi azaldı. Bu da yosuna ve koku problemine neden oldu. Aktif karbon kullanıyoruz. İstanbul’da da koku problemi yok. Melensuyu, Yeşilçay ve Sakarya’dan su basılıyor. Vatandaş müsterih olsun, sağlığa zararlı bir şey yok. DSİ, İSKİ, Bakanlığa bağlı enstitü ve Hıfzısıhha kurumu tarafından ölçümler yapılıyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Su kesintisi olsa memnun olacaklar ama onları memnun etmeyeceğiz."
(İHA)