BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,76
ALTIN 2.964,89
HABER /  GÜNCEL

İstanbula 3. Köprü için YİD modeli

Bakan Yıldırım, üçüncü köprünün ihalesine 2010 yılında Yap-İşlet-Devret modeli ile çıkmak istediklerini söyledi.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan üçüncü köprünün ihalesine 2010 yılında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile çıkmak istediklerini bildirdi.

Yıldırım, TRT 2'de yayınlanan ''İşin Doğrusu'' programında soruları yanıtladı.

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün nereye yapılacağının sorulması üzerine Yıldırım, ''hayırlı bir işi isteyenlerin de taş koyanların da çok olduğunu, Türkiye için prestijden öte büyük ihtiyaç gösteren projelerde geçmişte olduğu gibi bugün de tartışmalar yaşandığını'' ifade etti.

Bu durumun kaçınılmaz olduğunu ve arka planında çeşitli nedenler bulunduğunu dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Üçüncü Boğaz Köprüsü, öyle bir anlatıldı ki sanki bir gün rüyamızda görmüşüz, sabah kalkıp Sayın Başbakan ile Belediye Başkanını da alıp 'havadan keşif yaparak köprüyü yapalım' diye yola çıkmışız. Öyle bir hava veriliyor. Kim veriyor bunu? İşte bazı marjinal gruplar ve siyasi muarızlarımız. Ben size işin gerçeğini söyleyeyim; Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün ilk gündeme geldiği ve yıllık yatırım programına dahil edildiği yıl 1993. 16 yıl geçmiş. 16 yıllık bir proje ama o 16 yıl bütün projelerde olduğu gibi boşa geçmiş. 16 yılın son 6 yılı bizde, 10 yıl ne yapılmış? 10 yıl içinde bir Japon firmasına projenin güzergah çalışması yaptırılmış, 5 güzergah. Bütün artısı ile eksisi ile çevreye olan etkisi, kamulaştırma bedeli, toplu ve transit taşımaya etkisi, maliyeti, bütün bu unsurları içine alan güzergah çalışmaları yapılmış.

Biz de bunları güncelleştirdik, gözden geçirdik, sonra birbirine kıyaslayarak bunu iki güzergaha düşürdük. Bu iki güzergahtan birine de karar vereceğiz. Tabii bir daha, son olarak bakalım, o mu olsun, bu mu olsun? Yoksa öyle hemen işaret edip, affedersiniz değnekle çizip yol yapma falan Cumhuriyet öncesindeydi. Şimdi teknoloji çok gelişti... Onun için nihai kararı henüz vermedik. Güzergah iki taneye inmiş durumda, bunlardan birini seçeceğiz. Bunun seçimini de bizim kendimiz yapmamız bir şey ifade etmiyor. Onun nereden geçiyorsa o belediyelerin meclislerinde görüşülüp planlara işlenmesi lazım. Otoyol olarak Sakarya'da, İzmit'de ve İstanbul'da var. Sakarya ve İzmit bunu işledi, İstanbul kısmında henüz işlenmedi. Bu işlendikten sonra Yap-İşlet-Devret modeliyle köprü ve otoyollar yapılacak.''

''İhale için belirlediğiniz bir süre var mı?'' sorusuna da Yıldırım, ''İhalesine 2010'da YİD modeli ile çıkmak istiyoruz. Tabii bu belediyedeki o işlemlerin tamamlanmasına bağlı biraz da'' yanıtını verdi.

''ÇANAKKALE PROJESİ HEMEN HEMEN HAZIR''

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Çanakkale Boğazı'na yapılması planlanan projenin sorulması üzerine de ''Çanakkale'de benzer, bir yandan İstanbul'u Tekirdağ ile birleştiren bir otoyol, Tekirdağ'da Edirne'den gelen TEM'in, oradan güneye inerek Çanakkale Boğazı'ndan geçip Kaz Dağları'nın üzerinden Balıkesir-Savaştepe güzergahından İzmir'e inen bir Çanakkale geçişi dahil olmak üzere kuzey-güney otoyolu var. Bu hemen hemen hazır. Bunu da Yap-İşlet-Modeli ile ihale edeceğiz'' diye konuştu.

Bir başka soru üzerine Yıldırım, pist çalışmaları için Esenboğa Havalimanı çevresinde kamulaştırmaya gidileceğini bildirdi.