Kadir Topbaş, sivrisinekle mücadele için 157 yeni araç satın alındığını söyledi
Abone olİstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, haşere ile mücadele konusunda son teknolojiyi kullandıklarını belirterek, "İstanbul'da mazot yakarak haşereyle mücadele etme dönemi bitti." dedi.
Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin haşere ile mücadele çalışmalarını ve bu amaçla alınan 157 aracı, Dolmabahçe'de düzenlene törenle basına tanıttı. 'Her işin başı sağlık' prensibiyle hareket ettiklerini belirten Topbaş, kamu sağlığını korumak ve geliştirmek, insanları bu konuda bilinçlendirmek amacıyla yaptıkları çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürdüklerini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün "Sağlıklı Kentler Projesi"ni tüm boyutlarıyla hayata geçirdiklerine dikkat çeken Başkan Topbaş, 157 adet yeni araç ve teçhizatla birlikte 2011 ilaçlama sezonunu başlattıklarını ifade etti.
Halk sağlığını tehdit eden her türlü kemirgen, uçkun ve haşereye yönelik çalışmalar sürdürdüklerini anlatan Kadir Topbaş, "İstanbul'daki haşereyle mücadele çalışmalarını alışılagelmiş yöntemlerin dışında bilimsel yöntemlerle yapıyoruz. Her alanda olduğu gibi bu mücadelede de en son teknolojiyi kullanıyoruz. İstanbul'da mazot yakarak haşereyle mücadele etme dönemi bitti. Bu tarz mücadele insan sağlığına çok zararlı ve uçan haşereye karşı ancak yüzde 10 başarı sağlıyor. Bu nedenle çevre ve insan sağlığını tehdit etmeyen biyolojik ilaçlama yaptığımızın altını özellikle çizmek istiyorum." diye konuştu.
Haşerelerle daha larva halindeyken mücadeleye başladıklarını aktaran Topbaş, aktif saha çalışmasının yanında vatandaşların çağrı merkezine bıraktıkları mesajları dikkate aldıklarını söyledi. Lokal düzeyde mücadelede de yaptıklarını dile getiren Topbaş, ""Eğer biyolojik ilaçla mücadele mümkün değilse, kapalı alanlarda ve insanların yoğun olarak bulunmadığı ortamlarda kimyasal ilaçlarla da ilaçlama yapılabiliyor. Bunu konusunda uzman personel gözetiminde, eğitimli saha ilaçlama personeli ile yapıyoruz. 2011 yılı için ayırdığımız bütçe 23 milyon TL'dir. Bu hizmet için İstanbul geneline yayılmış altı ana şantiyemiz var. Teçhizatımız ise son sistem. Bu çerçevede 2010 yılı içerisinde 16 bin 766 adreste vektörle mücadele çalışması yürütüldü." ifadesini kullandı.
GPS İLE 103 BİN ADET VEKTÖRÜN ÜREME KAYNAĞINI TESPİT ETTİK
2010 yılı kasım ayından itibaren fare, kemirgen ve hamam böceği ile mücadele de yapıldığını aktaran Topbaş, İstanbul genelindeki 110 bin rögar kapağının açılarak ilaçlandığını ve daha sonrasında kontrollerinin yapıldığını kaydetti. Haşereyle mücadelede teknolojiyi son derece etkin kullandıklarını vurgulayan Kadir Topbaş, "İstanbul genelinde GPS destekli uydu koordinatları kullanılarak 103 bin adet vektör üreme ve barınma kaynağı tespiti yapıldı. Böylece İstanbul genelinde sivrisinek kaynak haritası çıkarıldı. Burada önemli bir konuya halkımızın dikkatini çekmek istiyorum. Üreme kaynaklarının yüzde 50'si, insan eliyle oluşturulmuş ve küçük önlemlerle profesyonel yardım gerektirmeden yok edilebilecek türde kaynaklardır. Mesela aşırı sulama kaynaklı ıslak toprak, suyu yenilenmeyen havuz, küvet, hazne, su birikintileri, asansör boşlukları, ağzı tam kapatılmayan çöp poşetleri ve konteynerleri, kireçleme yapılmayan gübrelikler, periyodik olarak temizlenmeyen çatı yağmur olukları hep vektör bazlı çevre kirliliği oluşturacak potansiyel alanlardır. Vatandaşlarımız bu konuya dikkatle eğilirlerse kamu sağlığı açısından çok büyük ilerlemeler sağlanır." şeklinde konuştu.