BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İstanbul zirvesi anlaşmazlıkla sona erdi

İran'la yapılan nükleer konulu görüşmelere BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD ile Almanya'nın temsilcileri katılıyor.

Abone ol

Batı'nın iddialarına karşın, İran nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu söylüyor

Avrupa Birliği'nin Dış Politika Yetkilisi Catherine Ashton İstanbul'da yapılan İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerin anlaşmazlıkla sona erdiğini açıkladı.

Basına kapalı yapılan 2 günlük toplantı dün başlamıştı.

Görüşmelerde, uluslararası ekibe Avrupa Birliği'nın Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton başkanlık etti.

Ashton İran'ın ön koşullarla gelmesinden "düş kırıklığına uğradıklarını" söyledi.

İran'la görüşmeler yürüten uluslararası ekip BM Güvenlik Konseyi üyesi olan ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya'dan oluşuyor.

Görüşmelerde uluslararası yetkililer İran'la nükleer yakıt takası teklifine yeni bir biçim vermeye çalışıyordu.

İran'ın ise genel olarak nükleer silahsızlanmayı görüşmek istediği bildiriliyor.

Yeni plan çevrevesinde İran nükleer reaktör yakıtı karşılığında zenginleştirdiği uranyumun bir kısmını yurtdışına gönderecek.

Batılı bir yetkilinin böyle bir adımın karşılıklı güvenin tesisine yardımcı olacağını söylediği bildiriliyor.

BM, nükleer faaliyetlerini açıklamadığı gerekçesiyle İran'a son yıllarda dört ayrı yaptırım uyguladı.

Batılı ülkeler, İran'ın nükleer silah geliştirme arzusu içinde olduğunu iddia ediyor.

Bu iddiaları reddeden Tahran ise uranyum zenginleştirme programının uluslararası hukuka uygun ve barışçıl olduğunda ısrarlı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul görüşmelerinde büyük bir ilerleme olmasını beklemediklerini; ancak anlamlı bir müzakere sürecinin ortaya çıkmasının umulduğunu bildirmişti.

İstanbul zirvesi, son bir buçuk yılda bu türden bir yakıt karşılığı uranyum takasının üçüncü kez dile getirildiği zirve oldu.

Bu yoldaki bir anlaşma, ilk kez 2009 yılının Ekim ayında gündeme gelmiş ve kısa süre sonra başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

2010 yılının Mayıs ayında Brezilya ve Türkiye İran'la kendi takas anlaşmalarını yapmış; ama bu anlaşma da, Batı tarafından reddedilmişti.