BM Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon başkanlığında İstanbul'da gerçekleşiyor.
Abone ol'BM Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı' nedeniyle bir çok ülke üst düzey temsilcileri İstanbul'da buluştu. Sabah başlayan toplantının açılış konuşması yapan Gül, sonrasında ise ikili görüşmeler yaptı.
KONFERANSTAN GÖRÜNTÜLER/FOTOGALERİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Lütfi Kongre Merkezi'nde düzenlenen "BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı" kapsamında ortak basın toplantısı düzenledi. Konferansa sadece hükümetler seviyesinde değil, aynı zamanda özel sektör, sivil toplum kuruluşu, ülkelerin aydınları ve akademisyenlerinin de katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu toplantı vesilesiyle 200'ün üzerinde konferans, panel ve çeşitli toplantılar yapılacak. 10 bin civarında da katılımcı vardır. Konferansın sonunda İstanbul planı ve siyasi bildiri kabul edilecek" dedi.
En az gelişmiş ülkelerin nüfusunun 1 milyara yaklaştığını anlatan Gül, 1971 yılında en az gelişmiş ülke sayısının 25 olduğunu, aradan geçen sürede bu sayının azalmadığını ve 48'e yükseldiğini anlattı. 48 ülkenin nüfusunun 1 milyara yaklaştığının altını çizen Gül, "Dünyada günlük 1 doların altında geliri olan insanlar var. Bu ülkelerin arasında 3 tanesi en az gelişmiş ülkeler arasından sıyrılmıştır. Bu şunu göstermektedir, dünyada büyük bir tehlike var" diye konuştu.
Gül, en gelişmiş ülkeler konusunda eğer ciddi şekilde mücadele edilmezse ve 10 yıl içerisinde bu ülkelerin sayısı azaltılmazsa dünyanın siyasi, güvenlik ve başka alanlarda çok büyük tehlike ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Eskiden dünyanın bir köşesinde olandan, diğer köşedekilerin haberinin olmadığını ve bugün iletişim çağında durumun çok daha farklı olduğunu dile getiren Gül, konunun ahlaki açıdan da üzüntü verici olduğunu belirtti.
Türkiye'nin son yıllarda kendi üstüne düşeni yapma konusunda önemli faaliyetler içerisinde olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İnsani yardımlar yılda 2 milyar dolara ulaşmıştır. Bundan gurur duyuyoruz. Yardım eden ülkeler arasında olmak gurur vericidir. En az gelişmiş ülkelerin kalkınması onlara yardım yapmakla, kalkınma yardımlarıyla olmaz, onlarla ticaret yapma, o ülkelere yatırım yapma, o ülkelerde meslek eğitimi ile ilgili okullar açmakla olur. Bu konulara büyük önem veriyoruz" dedi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise, BM'nin kalkınmayla ilgili son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiği ilk konferansın "En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı" olduğunun altını çizdi. Konferansta en az gelişmiş ülkeler için yapılacak dayanışmanın ele alınacağını vurgulayan Moon, "İstanbul faaliyet planı oluşturmaya çalışacağız. Hükümetler, yönetimler, uluslararası sorunları masaya yatırma zorunluluğu hissetmeliler. Bunlar kalkınmayla ilgili başarıların sağlanmasının gerekliliği. Bu konferans aslında bir yardım kuruluşu değil. Bu, tüm ülkeler için bir fırsat. Bu noktada yoksulluk, açlık ve çeşitli hastalıklarla mücadele için bir fırsat. Bütün bunlar aynı zamanda dünya liderlerinin omuzlarındaki siyasi sorumlulukları göstermekte. Üye ülkeleri, bu konuda somut sonuçlara ulaşmaları açısından çabalarını ortaya koymaya çağırmaktayım" şeklinde konuştu.
En az gelişmiş ülkelerde yaşayan halkın haklarının, diğer ülkelerin halklarıyla eşit olması gerektiğini vurgulayan Ban Ki-Moon, "Önümüzdeki süreçle ilgili 10 yıl arasında ve 2015 yılıyla ilgili hepimiz hedeflerimizi ortaya koymalıyız. Bu süreçte planları gözden geçireceğiz. İstanbul bir köprü esasen ve bu köprü bütün en az gelişmiş ülkeler ve halk için bir fırsat oluşturmakta" dedi.
İKİ TARAFLI TAKİBE İHTİYAÇ VAR
Abdullah Gül ve Ban Ki-Moon, ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine, "Yardım yapacak olan ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesi, sözlerin ortada kalmaması ve bu yardımları alan en az gelişmiş ülkelerin kendilerine çeki düzen vermesi, gerekli kuralları, siyasi gelişmeleri ve düzenlenmeleri yapması önemlidir. Sadece burada 'şu kadar yardım yapacağız' diyen ülkelerin yaptığı yardımın takibi değil. Verilen sözler önemli. Yardımın yapılabilmesi için yardımı alan ülkenin de bazı şeyler yapması gerekiyor. İki taraflı takibe ihtiyaç var" diye konuştu.
48 FAKİR ÜLKE VAR
Bir basın mensubunun sorusu üzerine de Gül, "en az gelişmiş ülkeler" derken "en fakir ülkelerden" bahsettiklerinin altını çizerek, bu ülkelerin sayısının şu anda 48 olduğunu söyledi. Gül, en az gelişmiş ülkelerin nüfusunun dünya nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturduğunu da belirterek, "Dünya gelirinin sadece yüzde 1'ini elde ediyorlar. Dolayısıyla büyük bir dengesizlik var. Bu yapısal bir sorun ve korkuyoruz ki bu sorun daha da büyüyor. Geçen yıllarda sayıları azalmamış, artmış. Küreselleşme en az gelişmiş ülkelerin sayısının çoğalmasına neden olmuş. Bu sayıyı azaltmazsak bugün haberleşmenin bu kadar geliştiği çağda ileride bu dünya çok büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacaktır. Çok büyük savunma ve silah harcamalarına giden paralar gözden geçirildiğinde en az gelişmiş ülkelere yapılan taahhütlerin çok çok az kaldığı görülüyor. Çok geniş bir konu. Ümit ediyoruz ki bu konferanslar sayesinde tüm dünyada bilinçlenme olur ve en az gelişmiş ülkelere ilgi ve yatırımlar artar" şeklinde konuştu.
Gül, açılış toplantısı sonrasında Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştü. Görüşme öncesinde basın mensuplarını görüntü almasına izin verildi.