BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,72
ALTIN 2.967,52
HABER /  EKONOMİ

İstanbul trafiğine büyük neşter!

Lütfi Elvan, Büyük İstanbul Tüneli'nin detaylarını anlattı. Bakan Elvan, İstanbul'u yakından takip ettiklerini söyleyerek, trafiği rahatlatacaklarını müjdeledi.

Abone ol

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul trafiğini rahatlacak Büyük İstanbul Tüneli'nin kamuya maliyetinin olmayacağını, yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını söyledi. Beş yıl içerisinde tamamlanacak projeyle, METRO ile günde 1.5 milyon yolcu taşınacağını söyleyen Elvan, araç trafiğinin ise günlük 120 bin civarında olacağını kaydetti.

Bakan Lütfi Elvan, Kanal D'de Abbas Güçlü'nün konuğu oldu. Öğrencilerin ve Abbas'ın sorularını cevaplayan Elvan, geçtiğimiz hafta lansmanı yapılan Büyük İstanbul Tüneli'nin detaylarını anlattı. Bakanlık olarak bu büyüklükte projeleri, yap-işlet-devret modeliyle yaparak, kamuya herhangi bir yük getirmediklerini söyleyen Elvan, Büyük İstanbul Tüneli'nin de aynı modelde inşa edileceğini açıkladı.

"İSTANBUL'UN TRAFİK SORUNU VAR"

Diğer illerde olduğu gibi İstanbul'u da yakından takip ettiklerini ve kentte büyük bir trafik sorunun bulunduğunu söyleyen Elvan, İstanbullular'ın trafikte bir hayli zaman geçirdiğine dikkak çekti. Zaman planlaması yapılamayan İstanbul'da, düzenli bir planlamanın yapılacağı döneme geçmek istediklerini söyleyen Elvan şöyle konuştu;

"Biz İstanbul'a yoğunlaşıyoruz, tüm illerde olduğu gibi. İstanbullular'ın trafik sorunu var. Bir noktadan diğer noktaya geçerken oldukça fazla zaman harcıyorlar. Zaman planlaması oldukça güç. Biz bu sorunları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, Büyük İstanbul Tüneli'ne yönelik olarak söylüyorum. Gerçekten insanların zaman planlaması yapabileceği, rahat ve konforlu biçimde bir noktadan diğer noktaya gidebileceği bir proje geliştirelim ki İstanbullular rahat bir nefes alsın, rahatlasın istedik.

"RAYLI SİSTEMİN PAYI YÜZDE 50'YE ÇIKACAK"

İstanbul'da 9 farklı raylı sistem var. Bu ulaşım sistemlerinin ulaşımdaki payı yüzde 14! Karayolu taşımacılığına baktığımızda aşağı yukarı yüzde 80'lik bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Yüzde 5'lik bir bölüm ise deniz taşımacılığına ait. Halbuki 2023 hedefine baktığımızda raylı sistemlerin payının yüzde 50'ye çıkması gerekiyor. İstanbul'da böylelikle ciddi bir rahatlama sağlansın.



DENİZ SEVİYESİNİN 110 METRE ALTINDA


Bu projenin bir raylı sistem bir de karayolu bölümü var. Suyun içerisinden geçecek, denizin 110 metre altında yapılacak. Tünel, deniz tabanından yaklaşık 45 metre altında olacak. 60 metrelik bir deniz suyu tabakası bulunuyor. 110 metre altından geçireceğiz. Metro sistemimiz biraz önce belirttiğim 9 raylı sistemi kesen bir yapısı var. Omurga niteliğinde olacak.

GÜNDE 1.5 MİLYON YOLCU 120 BİN ARAÇ

Metro sistemimiz Söğütlüçeşme'den çıkacak ve Küçüksu'ya kadar gelecek. İki katlı yeraltı lastik tekerlekli araçlar için düşündüğümüz METRO ise Çamlık kavşağından çıkıp, Küçüksu'ya kadar gelecek. Burada hem Metro hem de iki katlı lastik tekerlekli sistemimiz birleşecek ve üç katlı hale gelecek. Orta kattan raylı sistem, alt ve üst kattan ise otomobiller geçecek. 6500 metrelik Gayrettepe'ye kadar üç katlı tünelimiz var. Gayrettepe'de ise tekrar ikiye ayrılacak. İki katlı, Metro olarak karayolu devam edecek ve Hasdal'a kadar gidecek. Yani Asya tarafındaki TEM'i Avrupa'daki TEM'e bağlayacağız. Buradan günde 120 bin araç geçecek. Metro hattı ise Mecidiyeköy'e gelecek buradan Vatan Caddesi, Topkapı, Zeytinburnu ve İncirli'ye kadar inecek. Metro'dan ise günde 1.5 milyon insan yararlanacak."