BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

İstanbul susuz kalmaz

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR, su havzaları korunduğu takdirde su sıkıntısının olmayacağını söyledi.

Abone ol

HAVZALAR KORUNURSA İSTANBUL SUSUZ KALMAZ
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR, su havzaları korunduğu takdirde İstanbul’un hiçbir zaman su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi ve ekledi…
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR, CNN TÜRK’te yayınlanan “Bakış” programında İstanbul’un su durumundan havzaların korunmasına kadar pek çok konuda bilgi verdi.

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR;
Havzaları korursak İstanbul hiç susuz kalma riskini yaşamaz!
İSKİ Genel Müdürü ÇODUR, havzaların gerektiği gibi korunması durumunda İstanbul’un hiçbir zaman susuz kalma riski olmadığını söyledi. ÇODUR, son 50 yılın yağış ortalamasına göre Aralık ayında İstanbul’a 114 kg yağış düştüğünü ancak bu yıl Aralık ayında İstanbul’a yalnızca 22 kg yağış düştüğünü söyledi. ÇODUR Aralık ayı’ndaki bu 22 kg’lık yağışta barajlara 60 milyon m3 su gelmesi gerekirken barajlara sadece 37 milyon m3 su ulaştığını, bunun nedenin de su havzalarındaki çarpık yapılaşmalar olduğunu söyledi. Dursun Ali ÇODUR, “İstanbul’un geleceği için su havzalarının mutlak suretle korunması lazım, havzaları korursak İstanbul hiç susuz kalma riskini yaşamaz” dedi.

İstanbul’un su sorunu yok…
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR, İstanbul’un su sorunu olmadığının altını çizerek, İstanbul’un her bölgesinde şehir şebeke suyunun tüm standartlarda içilebilir kriterlerde kaliteli olduğunu söyledi. ÇODUR, “İstanbullular musluklarından akan suyu güvenle içebilirler. İstanbul’un su açısından da bir sıkıntısı yok. Hizmet alanımızın genişlemesine ve su tüketiminin % 5 oranında artmasına rağmen İstanbul’un herhangi bir su sıkıntısı yok.

Kaynaklar sınırsız değil, suyu tasaruflu kullanmalıyız…
Ancak hiçbir kaynak sınırsız değildir, suyu tasarruflu kullanmalıyız. Basit çözümlerle ciddi su tasarrufları yapabiliriz. Mesela yaptırdığımız kamuoyu araştırmasına göre İstanbullu erkelerin 4’de 1’i taraş olurken musluğu sürekli açık bırakıyor. Bu da bir traşta 60 ila 90 bin m3 suyun boşa gitmesi demek. İstanbullular basit çözümlerle ciddi su tasarruflu yapabilirler.” diye konuştu. ÇODUR ayrıca 2007 yılında Yeşilçay’da 320 milyon m3 kapasiteli bir barajın da ihale edileceğinin müjdesini verdi.

İstanbul tarihinde bir ilk!
1 milyon 110 bin m3 kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri gelecek, İstanbul’un atıksuları yeniden kullanılabilecek.
ÇODUR, 2007 yılında İstanbul tarihinde bir ilki daha gerçekleştireceklerini ve 1 milyon 110 bin m3 kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri’ni ihale edeceklerini söyledi. ÇODUR; “Söz konusu tesisler hizmete girdiğinde İstanbul’un atıksuları sulamada ve sanayide kullanılabilecek düzeyde arıtılacak, su kaynaklarının kullanımında ciddi anlamda bir tasarruf sağlanacak” dedi.

Sanayi Tesisleri’de İSKİ suyu kullanıyor.
Sanayi tesislerinin de artık İSKİ abonesi olduğunu söyleyen ÇODUR; “Sanayi tesisleri eskiden kuyu suyu ve tanker suyu kullanıyorlardı. Tabi yeraltı suları gelişi güzel çekildiğinde de doğal denge bozuluyor. İstanbul’da da bu bozuldu. Şimdi bu kuyular kapatılıyor. Sanayi bizim suyumuzu kullanıyor. Bazı sanayiciler suyunuzu bize verirseniz sizin suyunuz kalmaz demişti ama şuan sanayinin büyük kısmı bize abone oldu ama suyumuzda önemli bir azalma olmadı. Buradan şu da çıkıyor. Tankerle sanayiye su satan bazı kişiler bizim suyumuzu bir şekilde çalarak sanayiye veriyordu. Bunların arasında bizim yakaladıklarımız da var biliyorsunuz.

Kayıp kaçak su da hedef 1 yıl içerisinde % 15
Ocak ayında İstanbul’da kayıp – kaçak oranımız % 23 çıktı. Bizim hedefimiz bu oranı bir yıl içerisinde % 15’e daha sonrada %10’un altına indirmek. Dünya ortalaması % 20’dir. Bazı gelişmiş ülkeler ise % 8 – 10 düzeyine düştüler.” diye konuştu.