İstanbul Müzik Festivali'nde 'değişim' var
'Zaman ve Değişim' temasıyla 4-29 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek İstanbul Film Festivali, 500'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak.
Abone olİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda ''Zaman ve Değişim'' temasıyla düzenlenen 41. İstanbul Müzik Festivali, 4-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Festival, 4 Haziran'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek açılış konseriyle başlayacak.
''7. Uluslararası Genç Müzisyenler Çaykovski Yarışması'' birincisi 17 yaşındaki kemancı Veriko Çumburidze, konserde Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde Franz Waxman'ın ''Carmen Fantezisi''ni seslendirecek. İKSV'nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni de Hector Berlioz'un ''Fantastik Senfoni''sini yorumlayacak.
500'e yakın sanatçı
Festival, aralarında Vadim Repin, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz, Mario Joao Pires, Khatia Buniatishvili, Magdelena Kozena, Kim Kashkashian, Sol Gabetta gibi isimler ile dünyanın önde gelen orkestralarından Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ve Münih Oda Orkestrası'nın da bulunduğu 500'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak.
*Festivalde, besteci Kamran İnce'ye sipariş edilen ''Nasreddin Hoca'' adlı eserin dünya prömiyeri, 19 Haziran'da Süreyya Operası'nda Berlin Counterpoint Ensemble tarafından gerçekleştirilecek.
*Festivalin, besteci Peteris Vasks'a Amsterdam Sinfonietta, Amsterdam Viyolonsel Bienali ve Toronto Senfoni Orkestrası ile ortak siparişi ''Viyolonsel Konçertosu''nun Türkiye prömiyeri ise 25 Haziran'da Aya İyi Müzesi'nde çellist Sol Gabetta tarafından yapılacak.
*Genç müzisyenlere yönelik özel projelerin de yer aldığı festival kapsamında, genç yetenekleri keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla düzenlenen ''İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor'' projesi bu yıl viyolonsel dalında gerçekleştirilecek.
*Konservatuvar öğrencilerini festival izleyicileriyle buluşturan ''Açık Konservatuvar'' projesi ise bu yıl 9 Haziran'da Galata Rum İlköğretim Okulu'nda yapılacak.
*''2008 İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü'' sahibi Jordi Savall, kurucusu olduğu Hesperion XXI ile 11 Haziran'da Aya İri Müzesi'nde zaman ve değişim temasına odaklanan yeni projesi ''Hayatın Evreleri''ni müzikseverlerle paylaşacak.
*Piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü, İstanbul Modern'de 7 Haziran'da verecekleri konserde, Rachmaninov ve Ravel'in süit ve valslerini seslendirecek.
*Festival bu yıl, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen'i 14 ve 15 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde ağırlayacak. Orkestrayı şef Alpaslan Ertüngealp'in yöneteceği ilk konserde, Portekizli piyanist Maria Joao Pires solist olarak yer alacak. İkinci konserde şef James Judd yönetiminde çalacak Deutsche Kammerphilharmonie Bremen'e, keman virtüözü Vadim Repin'e eşlik edecek.
*Viyolacı Kim Kashkashian ile piyanist Peter Nagy, 26 Haziran'da Surp Vortvots Vorodman Kilisesi'nde müzikseverlerle buluşacak.
*İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olan ikili Gautier Capuçon ve Gülru Ensari’nin konseri 8 Haziran Cumartesi günü Pak Topluluğu sponsorluğunda, İş Sanat’ta gerçekleşecek.
*Geçtiğimiz yıl festivalde verdikleri konserle İstanbul’da müzikseverlerin beğenisini toplayan Christina Pluhar ve topluluğu L’Arpeggiata, 12 Haziran Çarşamba akşamı, Enka Vakfı sponsorluğunda yeniden Aya İrini Müzesi’nde olacak.
*Festivalin 29 Haziran'da Aya İrini Müzesi'ndeki kapanış konserinde, keman virtüözü Maxim Vengerov, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde sahne alacak.
''Yaşam Boyu Başarı'' ve ''Onur'' ödülleri
41. İstanbul Müzik Festivali'nin ''Onur Ödülü'', piyano ikilisi olarak yaptıkları başarılı uluslararası kariyerin yanı sıra Türkiye'de çok sesliliğin yayılması konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalar dolayısıyla Güher ve Süher Pekinel'e festivalin açılış töreninde takdim edilecek.
Festivalin ''Yaşam Boyu Başarı Ödülü'' ise Polonyalı besteci Krzysztof Penderecki'ye 17 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde verilecek.
Surp Vortvots Vorodman Kilisesi'nin bu yıl ilk kez kullanılacağı festivalin diğer mekanları arasında Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Galata Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern ve İş Sanat Kültür Merkezi bulunuyor.