BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.032,34
HABER /  GÜNCEL

İstanbul marka şehir seçildi

URAK'ın araştırmasına göre İstanbul marka şehir seçilirken Ankara ise yaşam kalitesi yüksek şehir olarak belirlendi.

Abone ol

Türkiye'de üç yıldır yapılan şehirler arası rekabetçilik, markalaşma, ticaret ve üretim potansiyeli araştırmasının galibi yine açık ara İstanbul oldu. Beşeri sermaye ve yaşam kalitesi en yüksek şehir ise Ankara. Sıçrama yapan iller ise havaalanı açılan Zonguldak ile dördüncü en büyük kamu yatırımı alan Diyarbakır oldu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'un başkanı olduğu Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK), Türkiye'nin 81 ilinde her yıl yaptığı şehirler arası rekabetçilik araştırması sonuçlarını açıkladı.

2009-2010 dönemini kapsayan ve dün açıklanan araştırmaya göre genel rekabet endeksinde İstanbul büyük farkla birinci oldu. Yüz puan üzerinden 86,01 puan alan İstanbul'u, 49,73 puanla Ankara ve 42,72 puanla İzmir takip etti. Zonguldak ve Diyarbakır rekabetçilikte en büyük sıçrama yapan iki şehir oldu.

MARKA ŞEHİR: İSTANBUL

Önceki yıl 29., geçen yıl 20. sırada yer alan Zonguldak bu yıl itibarıyla 26,38 puanla 13. sıraya yükseldi. Diyarbakır da 39. ve 36. sıradaki yerini bu yıl 19,55 puanla 32. sıraya taşıdı. İller arası rekabetçilik araştırmasını yürüten ekip yöneticilerinden Doç. Dr. Melih Bulu, Diyarbakır'ın en çok kamu yatırımı alan 4. şehir olmasının bu yükselişte önemli bir etken olduğunu söyledi. İstanbul 'markalaşma becerisi ve yenilikçilik' kategorisinde 100 tam puan ile ilk sırayı alırken, en yakın takipçisi Ankara 23 puan alabildi.

YAŞAM KALİTESİ: ANKARA

'Ticaret becerisi ve üretim potansiyeli' ve 'erişilebilirlik' kategorilerinde de birinci olan İstanbul, 'beşeri sermaye ve yaşam kalitesi' sıralamasında Ankara'nın gerisinde kaldı ve ikinci oldu. İnsan sermayesi ve yaşam kalitesinde Ankara 70,51 puanla 1. olurken, bu alanda İstanbul 59,97 puanla 2. sıraya yerleşti. Bu kategoride Eskişehir 50,25 puanla 3, İzmir 46,74 puanla 4. ve Antalya da 37,52 puanla 5. oldu.

Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve URAK Başkanı Ali Koç, "Şehirlerin, rekabet içerisinde oldukları diğer şehirlere göre kendilerini endeks sonuçlarıyla kıyaslaması çok önemli. Her yıl tekrarlanan araştırma illerin karnesi gibi. Vali ve belediye başkanları için bir kaynak." dedi.

Ali Koç, rakamla ifade edemedikleri rekabette çok önemli unsurun ise şehirlere yön veren liderler olduğunu kaydetti. Rekabette öne çıkmak için şehirlere başarılı oldukları sektörlere odaklanmayı öneren Ali Koç, İstanbul gibi yeni lokomotif metropoller oluşturmanın doğru olacağını söyledi. Koç, bunun için Samsun, Mersin gibi limanı olan şehirleri işaret etti. Koç, İstanbul'un kuzeyine kurulacak yeni merkez için, "Şehrin güneyindeki nüfus buraya taşınacaksa son derece olumlu proje. Şehre yeni 8-10 milyon nüfus gelecekse uygun çözüm değil" dedi.

Şehirlerin rekabetçilik performansını değerlendiren Koç, hükümetin kriz döneminde uyguladığı ekonomik politikayı da başarılı bulduğunu ifade etti. Ali Koç, "2008 ekim ayında küresel ekonomik kriz yaşanırken felaket senaryoları çizildi. Biz de sanayiciler olarak korktuk. Aslında korkulan da pek olmadı. 2009 son çeyreğinden itibaren ekonomi hızla toparlandı. Toparlanmanın başlama tarihine, (kriz günlerinde) çoğu işadamının da inanacağını sanmıyorum. Hükümetin doğru ekonomik politikaları sayesinde Türkiye krizden en az etkilenen ülkelerin başında geldi" dedi.