BIST 8.946
DOLAR 34,27
EURO 37,12
ALTIN 3.056,88
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İstanbul Lübnanlı şaire şiirler yazdırdı

Lübnanlı yazar şair Cihad ez-Zeyn, İstanbul'a tutkuyla bağlandığını ve bu şehrin insanının, medeniyetleri ve dinleri hem bir araya getiren ve hem de ayıran İstanbul boğazına benzediğini belirtiyor.

Abone ol

En-Nehar gazetesinde makaleleri yayımlanan Zeyn, İstanbul'u ve bu şehirle kurduğu duygusal bağı, "Türkiye'deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri takip ediyordum. Bu konuda yüzlerce makale yazdım. Birikimimi, ideolojik, siyasi ve insani tecrübemi tartmak ve değerlendirmek üzere İstanbul'a geldiğimde ise içimdeki şairin harekete geçtiğini hissettim. Zor, bir o kadar da harika bu şehre, İstanbul'a aşık oldum" ifadeleriyle anlatıyor.

"Zor ve harika" mizacıyla İstanbul'un, Türkiye tecrübesini anlattığını belirten Zeyn, Müslümanların bu asırla ilişkilerindeki derin ikilemin, başarılı yada başarısız olarak Türkiye tecrübesinde karar kıldığını ve bu tecrübenin aslında İstanbul olduğunu dile getirdi. Zeyn, bu şehrin moderniteyle İslam arasındaki ilişkinin kaderinin belirlendiği yer olduğunu söyledi.

İstanbul'a tutkuyla bağlandığını anlatan Zeyn, "Bu, şaşırtıcı ve heyecan verici bir bağ. Modern zamanlarda Müslüman olmam beni İstanbul'a bağlıyor. Bu şehirdeki tarih, sadakat ve deniz, kendine çekiyor" diye konuştu.

"SADAKAT VE AŞK İSTANBUL'DADIR"

Bu tutkunun ona yazdırdığı şiirleri "İstanbul Divanı'nda" toplandığını ifade eden Zeyn sözlerini şöyle sürdürdü:

"Divanı bölümlere ya da kısımlara değil, gemilere ayırdım. Her bölüm bir gemi ve böyle on gemi var divanda. İstanbul her şey, İstanbul deniz, nazarımda.  Bu şehri iyi tanıyan denizin ne demek olduğunu da çok iyi bilir. O deniz ki hem ayırıyor, hem bir araya getiriyor. Medeniyetleri, dinleri ayırıp topluyor. Bir kişiliği hem ortadan ikiye ayırıyor, hem bir araya getiriyor. Bir Türkün karakteri de İstanbul boğazına benzer bu yüzden. Aşk, İstanbul'dadır. Sadakat İstanbul'da. Cazibe, orada. Düşmanlık, ekonomi, siyaset de orada".

Zeyn, İstanbul Divanı'nın ilk basımının 2002 yılında gerçekleştiğini, daha sonra bu yıl bazı ilaveler yapılarak yeniden basıldığını ve "Kelimeler" dergisinin editörü Dr. Rugayd en-Nuhas tarafından İngilizceye çevrildiğini ifade etti.