BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

İstanbul faciadan döndü

İstanbul boğazında dümeni kitiltenen Liberya bandıralı gaz yüklü tanker, Dolmabahçe önünde durduruldu.

Abone ol

İstanbul Boğazı geçişinde dümeni arızalanan Liberya bandıralı gaz yüklü tanker, bir süre sürüklendikten sonra Dolmabahçe önlerinde durduruldu.

AA muhabirinin aldığı ilk bilgilere göre, İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan ''Genmar Star'' adlı gaz yüklü tankerin dümeni, saat 15.00 sıralarında 1. Boğaziçi Köprüsü'nü geçerken arızalandı.

Bir süre sürüklenen tanker, demir atarak ve römorkörler tarafından çekilerek Dolmabahçe önlerinde kıyıya yaklaşık 200 metre mesafede durdurularak emniyete alındı.

BÜYÜK FACİA ATLATILDI

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Salih Orakcı, büyük bir facianın atlatıldığını söyledi.

Orakcı, Dolmabahçe açıklarında durdurulan ''Genmar Star'' adlı geminin bulunduğu yere KEGKİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir deniz aracıyla gelerek incelemelerde bulundu. Daha sonra kıyıya çıkan Orakcı, burada bekleyen basın mensuplarına açıklama yaptı.
   
Orakcı, saat 15.00 sıralarında ''Genmar Star'' adlı 86 bin ton gazyağı yüklü bir tankerin, 1. Boğaz Köprüsü'nü geçtikten sonra dümen arızası nedeniyle bu bölgede demir atmak zorunda kaldığını söyledi. Gemi Trafik Hizmetleri'nin olaya hızla müdahale ettiğini belirten Orakcı, 3 römorkörün buraya sevk edildiğini bildirdi.
   
Çok büyük bir kazanın bu sefer de atlatıldığını ifade eden Orakcı, bundan sonra bu tip kazalara ne kadar müdahale edilebileceği konusunda ir şey söyleyemeyeceğini dile getirdi. Römorkörler eşliğinde geminin kontrol altına alındığını belirten Orakcı, ''Büyük bir facia atlatıldı. Şu anda boğazda trafik, kuzeyden güneye kapatıldı. Boğaz içindeki diğer gemiler boğaz dışına çıktıktan sonra gemi Kumkapı'ya çekilecek'' dedi.
   
Rusya'nın Kerch Limanı'ndan gelip ABD'ye giden geminin dümeninin sahile yaklaşık 200 metre kala arızalandığını, yapılan müdahaleyle büyük bir facianın önlendiğini vurgulayan Orakcı, geminin kılavuz kaptan ve boğaz trafik ekipleri tarafından durdurulduğunu kaydetti.
   
Orakcı, şu an geminin karayla bağlantısının bulunmadığını ve herhangi bir çevre kirliliğinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, her şeyin Kıyı Emniyeti'nin kontrolü altında bulunduğunu söyledi.
   
Liman Başkanlığı'nca gerekli denetim yapıldıktan sonra tankerin yola elverişli olup olmadığının tespit edileceğini ifade eden Orakcı, ''Gemide kılavuz kaptan var. Ancak römorkör kullanmamıştır'' dedi.
 
Orakcı, böyle riskli bir kazanın bu kadar dar olan suda her zaman yaşanabileceğini belirterek, bu yüzden gemilerin her zaman kılavuz kaptan ve römorkör kullanmalarını önerdiklerini söyledi.
   
Orakcı, 1979 yılında meydana gelen 95 bin ton fueloil yüklü gemi kazasında 43 kişinin öldüğünü hatırlatarak, ''Burada bir kaza olsaydı karşılaştırmasını siz yapın'' diye konuştu.