Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre metropol şehir İstanbul, okul öncesi eğitimde sonuncu oldu.
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı verilerine göre metropol şehir İstanbul, okul öncesi eğitimde sonuncu oldu. Bakanlığın en az eğitim harcamasını da İstanbul’a yaptığı ortaya çıktı.
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ‘Eğitim İzleme Raporu 2009’u açıkladı. Rapora göre Türkiye okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yüzde 33’den yüzde 39’a yükseltirken, İstanbul yüzde 30’un altında kalarak Siirt, Bitlis, Diyarbakır gibi illerin bile gerisinde kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrenci başına yaptığı harcamalardan da en az payı İstanbul aldı.
HER 4 ÇOCUKTAN BİRİ OKULLU AMA...
Türkiye ilköğretim, ortaöğretim okullaşma oranında bu yıl büyük atılım yaparken, bununla birlikte artan devamsızlık oranları ise tedirginlik yarattı. Verilere göre 2008-2009 eğitim öğretim yılında 48-72 ay arası yaş grubundan okula gidenlerin oranı yüzde 33 iken, bu yıl oran yüzde 39’a kadar yükseldi. Okullaşma oranının yüzde 30’un altında kalan sadece 6 il kaldı, bunlardan biri de İstanbul. İstanbul’da okul öncesi eğitim çağındaki her dört çocuktan biri okullu.
Başka bir araştırma da Mili Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl öğrenci başına en az harcamayı İstanbul’a yaptığını ortaya koydu. Yatırım yapılan iller arasında en az payı alan iller; İstanbul, Şırnak, Diyarbakır, Kocaeli, Mardin iken, öğrenci başına en fazla harcamanın yapıldığı iller Artvin, Gümüşhane, Erzincan, Bayburt, Ardahan oldu. İlköğretim ve ortaöğretim çağındaki okullaşma oranlarını da yer veren rapora göre İlköğretim de okullaşma oranı 2008-2009 eğitim öğretim yılında yüzde 96.5 iken, bu oran 2009-2010’da yüzde 98.2’ye çıktı. Ortaöğretimde’de okullaşma oranı yüzde 58.5’den, yüzde 65’e yükseldi.
KIZLARIN YARISI EVDE OTURUYOR
Türkiye’de 15-19 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 26’sı, kızların da yüzde 50’si okumaz ve çalışmazken, 2008-2009 eğitim öğretim yılında liselere giden öğrencilerden 360 binden fazlası okulu terk etti. Rapor ebeveynlerin eğitim durumunun da çocukların eğitiminde rol oynadığını ortaya koydu. Babası okur yazar olmayan kızların yüzde 17’si ortaöğretime katılırken, bu oranın babası yükseköğretim mezunu olanlarda yüzde 94’e kadar ulaştığı belirlendi.
Star