BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İstanbul depremi ne zaman olacak?

Profesörlere bu soru soruldu. Uzmanların her biri ayrı telden çaldı. Kimi 2045'e kadar rahat olun dedi, kimi tarihi öne çekti.

Abone ol

Prof. Dr. Naci Görür’ün, İstanbul’da beklenen deprem için 2016 tarihini vermesi büyük yankı uyandırdı.

Üç ayrı deprem profesörü 2016’yı çok yakın buldu, kimisi 2029 tarihini verdi, kimisi 30 yıl içinde olur dedi, kimisi de 2045‘e kadar rahat olun mesajı verdi

2016'DA DEPREM OLACAK

PROF. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın “İstanbul’daki büyük deprem 2014’te olacak” sözlerinin ardından İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Naci Görür’ün, “Marmara Denizi’nde 1766 yılından bu yana büyük deprem olmadı. Burada büyük depremin tekrarlama periyodu 250 yılda bir. 250 yıllık zaman dilimi ise 2016 yılında doluyor” sözleri bilim dünyasında tartışma yarattı. Herkesin korku ve merakla beklediği olası Marmara depreminin ne zaman olacağını uzmanlara sorduk, her biri farklı bir tarih verdi. İşte yanıtlar:

30 YIL İÇİNDE OLACAK

Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü): “Marmara’da olası deprem yakın tarihte gerçekleşirse 6.5 şiddetini geçmez. Süre uzarsa depremin büyüklüğü 7 şiddetinde olur. 99 depremiyle birlikte biriken enerjinin büyük kısmı yeryüzüne çıktı. Coulomb stres gerilmesine göre bir fay kırıldığı zaman açığa çıkan enerjinin yüzde 20’si kırılan fayın her iki ucuna aktarılıyor. 99 depreminin ardından 30 yıl içinde deprem riskinin yüzde 65 artacağı bu hesaba göre yapıldı.”

2029'DA OLUR

Prof. Dr. Okan Tüysüz (İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi): “Mevcut veriler ışığında deprem için kesin bir tarih söylemek mümkün değil. Marmara’da 30 yıl içinde deprem olmazsa anormal karşılamam. Bugün Türkiye’nin herhangi bir yerinde 6 şiddetinde deprem olabilir. Şaşıracak bir durum değil. GPS verilerine göre Marmara Denizi’nde kuzeydeki fayın aktif olduğunu görüyoruz. Olası deprem kuzeyde gerçekleşecek. 99 depreminden sonra stres birikimi kuzey kolda hızla ilerliyor. Fay, İzmit Körfezi’nden girip, Adalar, Yeşilköy açıklarından Mürefte’ye uzanıyor. Uzunluğu 160 kilometre. Kırılma tek parça olursa depremin şiddeti 7.6 olur. Büyük depremin 2029’a kadar olma ihtimali yüzde 80.”

2045'E KADAR BİRŞEY OLMAZ

Prof. Dr. Ahmet Ercan (Yeditepe Üniversitesi): “Deprem kestirmeleri, uzun, orta ve kısa erimli olmak üzere 3 türde yapılır. Uzun erimli çalışmalar da eski depremlere bakarak depremin yaklaşık olarak tarihi kestirilir. Bu veriler ışığında 2045 yılından önce Marmara’da deprem olmayacağını söylüyorum. Marmara Denizi’nde büyük deprem üretecek iki kol bulunuyor. Biri Kınalıada’yla Büyükçekmece arasındaki fay hattı. Buradaki kırılma yer tabanının yaklaşık 8-9 kilometre altında olacak ve depremin büyüklüğü 6.7’yi geçmeyecek. Diğer fay hattı ise Büyükçekmece ile Mürefte arasında. Marmara Ereğlisi’nin 15 kilometre açığında, tabanın 10 kilometre altında bulunuyor. Bu fay hattının üreteceği en yüksek deprem ise 7.2 olur. Güneyde Armutlu yarımadasıyla Bandırma arasında kırılma olursa 6.2’lik deprem oluşur. Buradaki üçgen ise İmralı, Mudanya, Armutlu yarımadasını kapsar.”