BIST 9.652
DOLAR 34,69
EURO 36,75
ALTIN 2.961,83
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul büyük yıkıma hazırlanıyor!

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkılacak 1.5 milyon konut yıkım işi yapan firmaları harekete geçirdi.

Abone ol

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın, ''İstanbul'da dalga dalga 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz'' açıklamasının ardından yıkım firmaları da harekete geçti.

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında İstanbul'daki binaların yıkımına talip olan MTKA İnşaat Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri Şirketi, yıkımdan çıkan hurdalara karşılık bu işi bedava yapacağını bildirdi.

MTKA İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Ali Bulut, İstanbul'da binaların yıkılarak yerine yenilerinin yapılmasının maliyetinin sıfır olduğunu, burada herkesin karlı çıkacağını belirtti.

İMAR ARTTIRIMI ŞART

Bunun için imar artırımı gerektiğine işaret eden Bulut, şunları kaydetti:

''Bugün 1 milyon adet binanın yıkımına devletin de gücü yetmez. Ancak imar artırımı yapılarak, bu 1 milyon adet risk taşıyan binanın yıkılması sorunu çözülebilir. Siz bir imar arttırımına giderseniz mevcut 5 katlı binaların yerine 7 kat imar verirseniz mahalle müteahhitleri dediğimiz yap-sat müteahhitlerinin bu bölgelere gidip arsa sahipleri ile anlaşarak bu binaları yenilemesine yol açabilirsiniz.''

ACİL YIKIM EKİBİ

Bulut, ''MTKA olarak toplu yıkım verildiği takdirde bu binaların geri dönüşüm malzemelerini alarak bedava yıkmayı kabul ediyorum. Binaların yıkımından sonra çıkacak donatı demirlerinin bir hurda değeri var. Biz özellikle ileri teknoloji iş makinelerini kullanarak yıkım yaptığımızdan diğer firmalara göre maliyetlerimiz daha düşük. Biz bu maliyetleri geri dönüşümden elde edilecek olan hurda malzemelerden çıkarabiliriz. Böylece 1 milyon binanın yıkımı devlete bir maliyet getirmeyecektir'' diye konuştu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasını isteyen Bulut, bununla ilgili devlete ek bir maliyet getirmeden binaları yıkmayı taahhüt ettiklerini vurguladı.

Bulut, ''İstanbul'un acil yıkım ekibiyiz. Şu anda bize (yan yatan bir bina var) diye bir telefon gelse iki saat içinde bölgede hazır bir şekilde bekleyebiliriz. Bütün ekibim acil yıkımlara hazırlıklı'' dedi.

YIKIM SEKTÖRÜNDE STANDART YOK

Türkiye'de yıkım sektörünün çok amatör olduğuna da işaret eden Bulut, yıkım sektörü ile ilgili hiç bir standart bulunmadığına, bugüne kadar bir çok yıkım çalışması kazası bulunduğuna dikkati çekerek, ''Bugün hala yıkım firmalarında bir mühendis çalışmıyor, bugün harfiyatçılar, inşaat kalfaları yıkım yapabiliyor'' dedi.

Bulut, Türkiye'de 40-50 adet yıkım firması bulunduğunu, 1 milyon adet binanın yıkılacağı düşünüldüğünde her firma başına 20 bin adet bina düştüğünü, her bir şirketin 20 bin adet binayı yıkabilmesi için belki 100 yıl çalışması gerekeceğini vurguladı.