BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,61
ALTIN 3.008,91

İstanbul Boğazı'nın donduğu gün

İstanbul Boğazı'nın donduğu gün

Yıl 1954… insanlar boğazdan yürüyerek geçtiler. evet bildiğimiz boğaz, istanbul boğazı. deniz dondu. gemiler gitmedi. deniz asfalta döndü. nasıl peki, ne oldu da böyle oldu? yine olur mu acaba? bir kez olmamış çünkü.

İstanbul Boğazı'nın donduğu gün

Yıl 1954… İnsanlar boğazdan yürüyerek geçtiler. Evet bildiğimiz boğaz, İstanbul Boğazı. Deniz dondu. Gemiler gitmedi. Deniz asfalta döndü. Nasıl peki, ne oldu da böyle oldu? Yine olur mu acaba? Bir kez olmamış çünkü.

İstanbul Boğazı'nın donduğu gün

Bundan 47 yıl önce İstanbul Boğazı’nın iki yakasında bulunan Poyrazköy-Rumeli Kavağı arasında denizin üstünden yürümek mümkün olmuştu. Hayır, bu hikaye Hz. Musa ve Kızıldeniz macerasının 20’nci yüzyıl versiyonu değil. 24 Şubat 1954’te İstanbul Boğazı’nın sularına bakanlar - 2001 yılında sıkça gördükleri gibi - parlayan güneşin yansımasını değil, buz parçaları ve minyatür buzdağları gördü.

İstanbul Boğazı'nın donduğu gün

Çünkü Tuna’dan Karadeniz’e akan büyük buz blokları uzun seyahatlerine Boğaz’dan devam etmeyi uygun görmüşlerdi. Büyükdere, Çengelköy ve Kanlıca kıyıları koyları buzla doldu. Ortaköy önleri de öyle. Ve gerçekten de Poyrazköy ve Rumeli Kavağı arasında yürüyerek karşıdan karşıya geçenler oldu. Vapur seferleri iptal edildi. Buz akımı da Mart'a kadar sürdü

İstanbul Boğazı'nın donduğu gün

Buz üstünde fotoğraf

24 Şubat 1954’te görünen buz kütleleri yine Boğaz trafiğini aksatmıştı. Meraklılar buz üstünde yürümüş, hatta kimileri sandallara atlayıp bu buz kütlelerinin yanına gitmiş, yanlarında getirdikleri bayrakları dikerek fotoğraf çektirmişlerdi. Bu olayın en önemli yanı ise, bu tarihten sonra böyle bir tecrübenin yaşanmamış olmasıdır.