BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

İstanbul Boğazı'na operasyon

Erdoğan Bayraktar, 8 çöp toplama teknesi ve dalgıçlarla hem yüzeyde hem dipte boğazdaki çöpleri toplayacaklarını söyledi.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 8 çöp toplama teknesi ve dalgıçlarla hem yüzeyde hem dipte boğazdaki çöpleri toplayacaklarını belirterek, "Ama bunlar da yeterli değil" dedi.

Bayraktar, boğaz kıyı temizleme araçları ve deniz süpürme tekneleri ile Üsküdar sahilinde yapılacak temizlik çalışması öncesinde, Üsküdar İskelesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kıyılarında temiz deniz idealiyle çalıştıklarını söyledi.

Esas olanın boğazı kirletmemek olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin boğazda temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.

15-20 SENE EVVEL BOĞAZ ÇOK DAHA KİRLİYDİ 

Bayraktar, bundan 15-20 sene evvel boğazın çok daha kirli olduğunu ve İstanbul'un sadece iki üç yerinde denize girilebildiğini anlatarak, "Sadece boğaz değil, Şile'de, Kilyos'ta denize girilemiyordu, balıklar ölmüştü, Haliç çöple dolmuştu. Başbakanımız 1994'te İstanbul'a belediye başkanı olduğunda Haliç çamurdu. Bugün burada 8 çöp toplama teknesini kiraladık, servise alıyoruz. Dalgıçlarla hem yüzeyde hem dipte boğazdaki çöpleri toplayacağız, ama bunlar yeterli değil" diye konuştu.

Bakan Bayraktar, 10,5 sene önce göreve geldiklerinde belediyelerin yüzde 35-40'ının atık sularının arıtıldığını anımsatarak, bunu belediye kapsamında yüzde 70'lere çıkardıklarını, 2023'e kadar tüm belediyelerin atık sularını arıtacaklarını anlattı. Bayraktar, arıtılan atık suların bir kısmının bahçelerde kullanma suyu olarak kullanılacağını bir kısmının da denize akacağını bildirdi.

AVRUPA, KARADENİZ'İ, AKDENİZ'İ DE KİRLETTİ

Bayraktar, Avrupa'nın Karadeniz'i de Akdeniz'i de kirlettiğini belirterek, "Ondan sonra zenginleşti. Şimdi de bize diyor ki; 'bizim kriterlere uy.' İnanın kriterlere uyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinin Tuna'yı, Karadeniz'i kirlettiğini kaydeden Bayraktar, "Bundan 20 sene evvel getirdiler o çok zehirleri varilleri, Karadeniz'e koydular. Yıllarca onlarla uğraştık. Onları en son para verdik, biz temizlettik. İnanın temiz denizde, mavi bayrakta dünya üçüncüsü olduk. Bugün artık bütün gemileri online olarak elektronik sistemle takip ediyoruz" dedi.

Üçüncü Boğaz köprüsü yapımına karşı çıkanlar olduğunu hatırlatan Bayraktar, İstanbul'da bir trafik sıkıntısı olduğunu belirterek, Avrupa'dan, Trakya'dan gelen trafiğin, Anadolu'ya ve Ege'ye aktarmanın hesabının yapılması gerektiğini söyledi.

Bakan Bayraktar, hayırlı ne varsa onun peşinde olacaklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gece gündüz çalışırız. Çalışma sistemimizin içerisinde yorulmak yoktur, belli bir süre, belli bir mesafe yoktur. Kimse bundan üzülmesin, bundan rahatsız olmasın. Bizim en büyük gücümüz; halkımızdır. Bizim en büyük dayanağımız; milletimizdir.

En büyük kuvvetimiz, gücümüz, beraberliğimiz halkımızla olan dayanışmamızdır ve halkımızın kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarıdır. Bunu devam ettireceğiz. Siz bizi destekledikçe bu ülkeyi kalkındırmaya, ülkemizin refahını, mutluluğunu artırmaya devam edeceğiz. Bundan kimse rahatsız olmasın.

Bizi sevenlere de sevmeyenlere de bize oy verenlere de vermeyenlere de iyilik yapmak mecburiyetindeyiz. Topyekün 76 milyon insanımızın huzurunu mutluluğunu artırmak mecburiyetindeyiz."

Bayraktar, moral bozmadan desteklerini artırarak, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde de önemli bir başarıya imza atmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

ÇÖPLER ARASINDA BİLGİSAYAR BİLE VAR

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise kirletmemeyi öğretmenin önemine işaret ederek, "Yıllardır maalesef denizlerimizde bazı kıyılarımızın çok ciddi kirletildiğini görüyoruz. Boğaz, gerçekten dünyanın incisi. Burada deniz temizliğini çok önemsiyoruz. Bakanımıza hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla gemi kaptanları ve balık adamlar denizde temizlik çalışmalarına başladı.

Bu arada, denizden çıkarılan çöpler arasında bilgisayar, cep telefonu, araba tekerleği ve lavabo gibi malzemelerin bulunduğu görüldü.