BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

İstanbul avukatlarından protesto

İstanbul'da bir grup avukat, yargı mensuplarının telefonlarının dinlenildiği iddiasıyla Beyoğlu'nda protesto yürüyüşü yaptı.

Abone ol

İstanbul Barosu önünde toplanan ve bazılarının üzerinde cübbeleri bulunan avukatlar, ellerinde "Gerçek hukuk devleti istiyoruz, yargıya sahip çıkıyoruz", "Hakim, savcı, avukat, adalet için el ele" yazılı dövizler taşıdı.

Baro Başkanı Muammer Aydın, grup adına yaptığı basın açıklamasında, şunları kaydetti:

"Uzun süreden beri siyasi iktidarın yargı, özellikle de yüksek yargı üzerindeki saldırı ve kuşatması artık tahammül edilemez, çok tehlikeli bir boyuta ulaşmıştır. Yüksek yargının, başsavcıların, onlarca hakim ve savcının müfettiş talepleri ile avukatların ise suç şüphesi olmaksızın keyfi olarak dinlenilebildiği bir ülkede hiç kimsenin hukuk güvenliği bulunmamaktadır. Bu bir rejim ve Anayasa sorunudur. Yürütmenin kuvvetler ayrılığı sisteminde hem kendisini hem de yasamayı denetleyen kişilerin hak ve özgürlüklerini koruyan yargıya saldırıda bulunduğu bir rejimin demokrasi olarak nitelendirilmesi mümkün değildir."

Yargı mensuplarının, kanunda bu yönde bir hüküm bulunmadığı halde bir yönetmelik düzenlemesi ile anayasal olarak koruma altına alınmış bir hakkı ihlal ederek, müfettiş talepleri doğrultusunda verilen kararlarla teknik takibe alınmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Aydın, "Sistem çökmektedir ve herkes bunun altında kalacaktır" diye konuştu.

Aydın, bir kısmı yasa dışı olduğu anlaşılan dinlemelerin toplumda yarattığı tedirginliği giderecek önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

PANKART GERGİNLİĞİ

Grup, daha sonra büyük boy Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyarak, slogan ve alkışlar eşliğinde, kol kola İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

Yürüyüşe, CHP milletvekilleri Mustafa Sevigen, İsa Gök ve Şahin Mengü ile CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, ressam Bedri Baykam ile bazı baro başkan ve üyelerinin de bulunduğu çok sayıda avukat katıldı.

Bu arada, avukatların saygı duruşunda bulunmak üzere Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne geldiği sırada bir otele, üzerinde "Darbeci Baro Taksim'e hoşgeldin" yazılı pankart asıldı. Bunun üzerine avukatlar ve çevredekiler tepki gösterdi. Pankartın indirilmesinin ardından çevik kuvvet ekipleri önlem alarak otele girişi engelledi.

Olayla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Özkap, 2 kişinin gözaltına alınarak Beyoğlu Emniyet Şube Müdürlüğüne götürüldüğünü bildirdi.

Özkap, otel yöneticileri ile görüştüklerini anlatarak, odanın sabah kiralandığının söylendiğini aktardı.

Olayın kişisel bir eylem olmadığını düşündüğünü dile getiren Özkap, olayla ilgili şikayette bulunacaklarını söyledi. Bir süre slogan atarak tepki gösteren grup, daha sonra dağıldı.