BIST 9.166
DOLAR 34,37
EURO 36,53
ALTIN 2.881,56
HABER /  GÜNCEL

İstanbul alternatif arıyor

Kadir Topbaş, banliyo seferlerinin durdurulmasının ardından yeni alternatifler yaratılacağını söyledi.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Halkalı-Sirkeci, Haydarpaşa-Gebze banliyö hatlarının modernizasyon çalışması nedeniyle 2 yıl süreyle hizmet dışı kalacağını hatırlatarak, ''Bu güzergahlarda deniz ulaşımını aktif hale getirerek, çok daha fazla yatay geçişlerle, otobüslerle destek vererek ve farklı ulaşım sistemlerini devreye sokarak sıkıntıları minimuma indirme çalışmaları yapıyoruz'' dedi.

Topbaş, ''Masal Masal İstanbul, 23 Masal 23 Eser'' projesinin tanıtımı töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Banliyö hatlarına ilişkin bir soru üzerine Topbaş, mevcut banliyö hattının çok kötü durumda ve hızının yetersiz olduğunu, Marmaray projesi çerçevesinde bu hatların yenilenerek hat sayısının 3'e çıkarılacağını hatırlattı. Topbaş, bu kapsamda bu hatların 2 yıl süre ile hizmet dışı kalacağını anımsatarak, şöyle konuştu:

''Tabii ki, bir sıkıntı yaşayacağız. Olumsuz etkileri mümkün olduğu kadar az hissettirmeye çalışacağız. Ulaştırma Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesinin ulaşımdan sorumlu bürokratları, şu anda konuyu değerlendiriyor. Alternatif çözümler aranıyor. Deniz ulaşımını aktif hale getirmek, çok daha fazla yatay geçişler vermek, otobüslerle destek vermek ve farklı ulaşım sistemlerini devreye sokarak sıkıntıları minimuma indirme çalışmaları yapıyoruz. Özellikle 1 Temmuz'da uygulamaya koyacağımız bilet
entegrasyonu çalışmamız, bu konuda bir miktar faydalı olacaktır.''

Kadir Topbaş, İstanbul'un kent ulaşımında doğu-batı aksında hızlı bir ulaşım sistemine ihtiyaç olduğunu, bu hatlar düzenlendikten sonra Büyükşehir Belediyesine devrinin yapılacağını kaydederek, ''O zaman İstanbul rahatlayacak. Marmaray ve hızlı trenle birlikte doğu-batı aksında çok daha hızlı ve kaliteli bir ulaşım sağlanmış olacak'' dedi.

500 KİLOMETRE RAYLI SİSTEM
Topbaş, İstanbul'da toplam 500 kilometre raylı sistem yapılmasını hedeflediklerini, şu anda 72 kilometre raylı sistem inşaatının sürdüğünü, Olimpiyat Stadı-İkitelli raylı sistem inşaatına da başlandığını bildirdi. Bu hattın tünel çalışmalarının 30 ay sonra biteceğini, ardından da rayların döşenmesi çalışmalarına başlayacaklarını ifade eden Topbaş, ''Toplam 42 ay sonra bu hat da devreye girecek. Şu anda 90 kilometre raylı sistemin projesi bitti ve ihale aşamasına geldi. Üsküdar-Ümraniye-Altunizade, Bakırköy-Küçükçekmece-Beylikdüzü hatlarının bu dönem içinde ihalesini yaparak inşaatına başlayacağız. İstanbul'un tamamına raylı sistem hedefliyoruz. 500 kilometre bu kentte kaçınılmaz. Biz yapabileceğimiz kadarına başlayacağız. Planlar projeler bitirilecek'' diye konuştu.

GÖZTEPE'YE CAMİ
Büyükşehir Belediye Meclisinin Göztepe Parkı'na cami yapılmasına yönelik itirazları reddetmesi konusundaki soruya karşılık da Topbaş, ''Meclisin kararı, o alan cami alanı. Yine var anlamına geliyor. Mevcut plan geçirlidir. Ama bize Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün başka bir yerle ilgili getirdiği öneri değerlendiriliyor Mülkiyet sorunu var. O ayrı bir teklif'' dedi.
Kadir Topbaş, başka bir soru üzerine de, tarihi yarımadadaki yeni fonksiyonlar verilerek turizm ağırlıklı değerlendirilmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Bölgedeki tarihi hanların farklı fonksiyonlar kazanmasını
istediklerini belirten Topbaş, ''Tabii ki, otel de olacak. Bunu malikleri değerlendirecek'' diye konuştu.

Kapalıçarşı'nın da İstanbul'un önemli noktalarından biri olduğunu ve orada fonksiyon değişikliği düşünülmediğini dile getiren Topbaş, ancak kuyumcu atölyelerinin oradan taşınmasının söz konusu olduğunu kaydetti.