İstanbul'da fırıncılar, belediyenin ekmek fabrikalarını kapatmalarını istedi. Fırıncılar belirledikleri 3 gün ekmak çıkarmayacak.
Abone olİstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, basın mensuplarına bugün fırıncıların sorunlarını anlattı. Fahri Özer İstanbul Fırıncılar Odası olarak en büyük sorunlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Halk Ekmek ile yasal olmayan Halk Ekmek büfelerinin olduğunu söyledi. Fahri Özer şunları söyledi:
"İçinde bulunduğumuz sorunları yerel yönetim ve merkezi yönetim görmemekte, çare üretmemekte. Birinci sorunumuz ve derdimiz Halk Ekmek fabrikaları. Bunlardan biri İBB Halk Ekmek'i biri de sahte halk ekmekler. Halk ekmek fabrikaları adeta bizleri yok etmek için fırıncı esnafına savaş açtı.
Günümüzde domuz gribi diye belirtilen hastalığın insanlara en fazla bulaşacağı yer halk ekmek kuyruklarıdır. Halk ekmek en fazla buralarda kirlenir ne bulaşırsa insanlarımıza buradan bulaşır. Bizlere haksızlık yapmaktadırlar. Ama şu bilinmelidir zalimin zulmü hiçbir zaman daim olmaz Hak mutlaka galip gelecektir. Bu yetmez gibi birde büyük sermayenin arkasında bulunduğu komşu fırınlar açılmaya başladı."
Türkiye’de ekmek fiyatlarının uzun yıllardan beri sorun olageldiğini belirten Fahri Özer, “Ekmeğin fiyatının sorun olduğu ülkemizde fiyatların artmasına sebep olan yöneticilerimiz var. Bu 1991’li yıllardan 2009’a kadar geldi, fiyatların artmasının sebebi fırın çokluğudur. Bu ekmek başka bir şeye benzemez ekmekle uğraşanları ekmek bir gün çarpacaktır” dedi. Türkiye’de ekmek fırınlarının gelişi güzel açıldığını söyleyen İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “İhtiyaç doğan yerlere fırın yapılmalı on bin nüfusa iki fırın yapılmalıdır” diye konuştu.
Fahri Özer, Halk Ekmek büfelerinin kaldırılması durumunda bedava ekmek dağıtacaklarını söyledi. Fahri Özer, “Halkımıza ucuz ekmek yedirmek isteniyorsa Halk Ekmek fabrikaları derhal kapanmalıdır. Biz İstanbul fırıncısı olarak fakir fukaraya fırın kuyruğunda bekletip onurlarıyla oynamadan, fırınlarımızdan ucuz ekmek değil bedava ekmek vermeyi kamuoyuna deklare ediyoruz bedava ekmek vereceğiz” dedi.
Ekmeğin mutlaka ambalaj içerisinde olmasının altını çizen Fahri Özer, “Ekmeğin ambalajına karşı çıkan olabilir ancak tüm Türkiye’de ekmek ambalajsız satılmakta. Gıda güvenliğini sağlamak mümkün değil, Tarım Bakanlığı bunu duysun. Ekmek mutlaka ambalaja girmelidir” diye konuştu. Fahri Özer konuşmasını şöyle bitirdi:
“Artık bıçak kemiğe dayandı, eğer Halk Ekmek büfeleri kaldırılmazsa, komşum fırınlar engellenmezse, sahte Halk Ekmek büfeleri derhal kaldırılmazlarsa, fırın yapımına dur denilmezse, işte sözün bittiği yere geldik. Zaman eylem zamanıdır zaman hak arama zamanıdır. Hak aramanın her yolu bizim için artık mübah olmuştur. Bundan böyle 2010 yılının Ocak ayının ilk haftası içinde İBB bahçesinde oturma eylemi ve basın açıklaması yapacağız. Yine 10 Ocak Pazar günü İstanbul fırıncı esnafı tatil hakkını kullanarak ekmek üretmeyecektir. Dertlerimize çare bulmazlarsa 16 Ocak'ta iş yavaşlatma eylemi yapacağız, 17 Ocak Pazar günü yine tatil hakkımızı kullanıp ekmek çıkarmayacağız. Bu eylemlerden sonuç alamazsak ben İBB önünde sorunlarımız çözülene kadar açlık grevine başlayacağım.
Buradan yetkililere ve Başbakanım'a sesleniyorum. Lütfen artık bizi duyun. Ruymazsanız biz size duyuruyoruz.”
Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özen ekmeğe zam olup olmayacağı ile ilgili sorulara “Kesinlikle ekmez zammı yok yılbaşından sonra yapılacak hesaplara göre kamuoyuna açıklarız” diye cevap verdi.