BIST 9.831
DOLAR 35,35
EURO 36,62
ALTIN 2.983,32
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

İşsizlik maaşı ne kadar 2017 nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaşı 2017 ne kadar işsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşsizlik maaşı çalışma hayatının en merak edilen konularından biri. Her çalışan işsizlik maaşını nasıl alacağını merak ediyor. İşsizlik maaşı alma şartları detaylarıyla internethaber'de.

Abone ol

İşçinin en yakından merak ettiği konulardan biri işsizlik maaşı. İşsizlik rakamlarının açıklanmasıyla birlikte işsizlik maaşı alma şartları merak ediliyor. Gelin hep birlikte işsizlik maaşı detaylarına bakalım.

İşten çıkartılan ve şu an çalışmayan tüm vatandaşlar işsizlik maaşından yararlanmak için başvuru şartlarını öğrenmek istiyor. İşsizlik maaşına dair tüm ayrıntılar. İşsizlik maaşı nasıl alınır sorusu pek çok kişi tarafından en çok merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer aldı. 

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar, kanunla belirlenmiştir. Kanunda yer alan ifadelere göre;

1 – Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

BAŞVURU NEREDEN YAPILIR?

Başvurular çeşitli şekilde gerçekleştirilebilir. Şartlarda da belirtildiği üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.

HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.