BIST 10.024
DOLAR 35,42
EURO 36,50
ALTIN 3.047,48
HABER /  EKONOMİ

İşsizlerin yüzde 60'ı meslek sahibi değil

İş arayanların yüzde 60'tan fazlasının herhangi bir mesleğe sahip olmadıkları ortaya çıktı. Açaklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer'den geldi

Abone ol

Dinçer, AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel'in verdiği akşam yemeğinde sivil toplum örgütleri, iş adamları ve esnafın sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin istihdam olduğunu söyledi.

İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN

Bakan Dinçer, şöyle konuştu:
''Gittiğim yerlerde insanların karşıma geçip işsizlikle ilgili anlattıkları meseleleri görüyor ve fark ediyorum. İtiraf etmem lazım ki Diyarbakır'da, Mardin'de ve Şanlıurfa'da olduğumuz zaman bu problemi daha belirgin hissediyorum. Ama siz bunu yaşıyorsunuz. Öyleyse bizim hep birlikte Türkiye'de belki terörden daha önce ağırlıklı bir şekilde çözmek için çaba sarf etmemiz gereken konunun istihdam olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Hakikaten eğer biz gençlerimize iş imkanı yaratamazsak, onlara istihdam yaratacak tedbirleri alamazsak terör sorununu da zaten çözmeyeceğiz. Çünkü burada terör olduğunda yatırım gelmiyor. Yatırım geldiği zaman da belki terör ortadan kalkacak. Bu açıdan bizim istihdam konusuna daha fazla kafa yormamız gerektiğini düşünüyorum.''

''HER YIL 800 BİN KİŞİ ÇALIŞABİLECEK YAŞA GELİYOR''

Dinçer, istihdamın sosyal hayatın çok derin konularından biri olduğunu, bunun aslında tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir sorun olduğunu ifade ederek, özellikle 2008 yılında başlayan krizin toplumların hepsinde sosyal olarak derin bir yara açtığını belirtti.

İşsizliğin bütün dünyada arttığını söyleyen Dinçer, şöyle devam etti:
''Biz bunu daha kolay çözdük. Belki artışını önlemiş gibi görünüyoruz. Ama her haliyle işsizlik bizde ciddi bir sorun olarak gözüküyor. Nüfusumuzun genç olması sebebi ile her yıl iş gücü piyasasına yaklaşık 800 bin kişiyi dahil ediyoruz. Her yıl 800 bin kişi çalışabilecek yaşa geliyor. Bunların tamamı istihdam için piyasaya çıkıp iş aramıyorlar. Yüzde ellisi iş arıyor. Bugünkü rakamlarla yaklaşık yüzde ellisi de iş bulabiliyor.

Batılı ülkeler ile mukayese edildiğinde istihdam oranlarımız çok düşük yüzde 50. Halbuki batı ülkelerinde bu oranlar daha yüksek Yaklaşık yüzde 70'ler civarında. Ayrıca iş arayıp istihdam edilenler bizde yine yüzde 50 oranında. Batılı ülkelerde bu oranlar yüksek. Bu oranları kadın ve genç olarak ayırdığımızda ise daha ağır bir sorunun olduğunu görüyoruz. Kadınlarımızın hem istihdam oranları düşük, hem de gençlerimizin işsizlik oranları çok yüksek. Bundan daha önemli daha ağır sorunumuz ne olabilir ki... Bunun çözümü için hep birlikte kafa yormamız gerekir.''

''YÜZDE 1'LİK EKONOMİK BÜYÜME 100-120 BİN İSTİHDAM SAĞLAR''

Dinçer, istihdam sorununu çözmenin tek yolunun ülkenin ekonomisini geliştirmek ve büyütmek olduğunu belirterek, ''Bu kentin ekonomik olarak büyümesini sağlayamazsak bu kentin istihdam sorununu çözemeyiz. Bunun yegane yolu sizlerden geçiyor. Eğer bir kentin halkı girişimci değilse eğer o kent girişimci bir kent niteliğini taşımıyorsa dışardan yapılan destekler ile ekonomik büyümeler sağlanmaz'' dedi.


Ekonomik büyümenin en dinamik unsuru ve çekirdeğinin insanlar ve kentlerin yönetim yapıları olduğunu belirten Dinçer, ''Eğer ülke düzeyinde yüzde 1'lik bir ekonomik büyümeyi sağlarsak bunun ülkemizde yaratacağı istihdam kapasitesi yaklaşık 100-120 bin civarında insandır. Halbuki gelişmiş ülkelerde yüzde 1'lik ekonomik büyüme çok daha büyük oranlardadır'' diye konuştu.

Dinçer, herkesin çok garantili iş peşinde koştuğunu, insanların, ''Kabiliyetimi geliştireyim, bilgili ve donanımlı olayım ki hangi işletmede olursa olsun iş bulayım'' demek yerine ''Ben bir yerde garantili ömür boyu bir iş sahibi olayım'' diye düşündüğünü ifade ederek, bu anlayışın istihdamı önleyen bir etki yarattığını söyledi.

''Bugün iş arayan insanların yüzde 60'tan fazlası herhangi bir mesleğe sahip görünmüyor. Çok ciddi bir mesleksizlik sorunu ile karşı karşıyayız''diyen Bakan Dinçer, bütün gençlere belirli bir mesleğe sahip olmalarını önerdi.

''YENİ BİR UYGULAMA BAŞLATIYORUZ''

Dinçer, geçtiğimiz yıl yaklaşık 167 bin kişiye meslek öğrettiklerini ve bu insanlardan yaklaşık 37 binini işe yerleştirdiklerini belirterek, bu yıl çok daha fazla insanı meslek sahibi yapacaklarını ve işe yerleştireceklerini bildirdi.

''2009 yılında 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağladık'' diyen Dinçer, bunun Türkiye tarihinde belki de en yüksek oranlardan biri tanesi olduğunu söyledi.
En yüksek prim ödeyen kayıtlı sigortalı sayısına ulaşıldığını da belirten Dinçer, ''Yaklaşık 16 milyon insana defa çıktık. Ekonomimizin en parlak olduğu dönemlerde bile bu rakamlara ulaşılamamıştı. Bu yıl Mardin'e 4 milyon TL mesleki eğitim için kaynak ayırdık. Bir önceki yıl 3 milyon lira civarındaydı. Maalesef mesleki eğitim olarak burada açılan bazı kurslara müracaatlar olmalı ve biz burada yeteri kadar mesleki eğitim yapamadık'' dedi.

''YENİ BİR UYGULAMA''

Yeni bir uygulama başlattıklarını bildiren Bakan Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı:
''Çok daha fazla gencimizi ve kadınımızı teşvik etmek için yeni tedbirler aldık. Öncelikle giderek azalan oranlarla teşvik mantığından uzaklaşıyoruz. Gençlerimizi ve kadınlarımızı ilk defa işe alan işverenimizin sosyal güvenlik priminin işveren payını 3 yıl süre ile ve yüzde 100 oranında teşvik edeceğiz. Bütün primlerini biz ödeyeceğiz. Şoförlerimiz, sanatçılarımız, güzel sanatlar ile uğraşan insanlarımız için, ev hanımları için bunun gibi pek çok kesim için ciddi tedbirler aldık.

17 GÜN ÇALIŞANA İSTEĞE BAĞLI SİGORTA

1 ay çalışmasa bile 17 gün ve daha üstü çalışması halinde veya bize 17 gün ve daha fazla prim ödemesi halinde isteğe bağlı sigortalı hale getireceğiz. Böylece 'ben çalışıyorum, gelirim çok yüksek değil' diyen insanların daha düşük primler ödeyerek SGK kurumuna bağlı hale gelmelerini sağlayacağız. Bu önemli bir fırsat. Taksicilerimiz, şoförlerimiz, sanatkarlar, müzisyenler ve benzeri kesimler muhakkak bu olanaklardan yararlanmalıdır.''