BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,85
ALTIN 2.821,61
HABER /  GÜNCEL

İsrailli firmanın tank kazığı

İsrailli firma ile eski tankların modernize edilmesi için anlaşma imzalandı. Paralar ödendi süre bitti ama tanklar ortada yok.

Abone ol

Yeni tank almak yerine 1960 model tankların modernize edilmesi için 7 yıl önce İsrailli firmayla 687.5 milyon dolarlık anlaşma yapıldı. Ödemeler düzenli yapıldı. Ancak tanklar teslim edilmedi. İşte Bugün gazetesinden Göngör Ergun'un haberi:.

YENİSİ 3, ESKİSİ 4 MİLYON DOLAR!
Türkiye 2002 yılında, 3'er milyon dolara yeni tank almak için Ukrayna'ya teklif götürdü. Ama birden ortalık karıştı. Onun yerine 4'er milyon dolara ekonomik ömrünü tamamlayan 1960 model 170 adet M60 tankının modernize edilmesine karar verildi. Bunun için, İsrailli IMI (Israel Military Industries) firmasıyla 687.5 milyon dolara anlaşma yapıldı.

EKİM GELDİ GEÇTİ TANKLAR YOK
Aanlaşma gereği Türkiye ödemeleri zamanında yaptı. Ancak tankların teslimi sürekli ertelendi. Sonunda bütün tanklar için 2009 Ekim ayı belirlendi. Fakat ekim geldi geçti, tanklar hâlâ teslim edilmedi. 10 tankın daha önce teslim edildiği iddia edilse de, bazı kaynaklar henüz modernize için prototip tasarımın dahi yapılmadığını ileri sürdü. 13'te Uzmanlar, yerli savunma sanayiinin modernize imkanına sahip olduğunu belirtip ASELSAN'ı işaret etti. Ancak bu görmezden gelindi ve anlaşmada ASELSAN'a küçük bir pay ayrıldı.

3 BÜROKRAT KARŞI ÇIKIP İSTİFA ETTİ
Dönemin Jandarma Komutanı Şener Eruygur'un, Müsteşar Ercan ve Müsteşar Yardımcısı Tamgaç'ı defalarca ziyaret ederek projenin imzalanması için baskı yaptığı öne sürüldü. Projeyi imzalamak istemeyen üç proje müdürünün, istifa ettiği belirtildi. Anlaşmadan bir süre sonra ise 12 dairesi olduğu ortaya çıkan Müsteşar Yardımcısı Ünal Tamgaç da istifa etti.

İSRAİLLİ IMI FİRMASI İFLASTAN KURTARILDI 
Uzmanlar yerli savunma sanayiinin modernize imkanına sahip olduğunu belirtip ASELSAN'ı işaret etti. Ancak bu görmezden gelindi ve anlaşmada ASELSAN'a küçük bir pay ayrıldı.
Anlaşmadan bir yıl önce, İsrail maliyesinin İMİ firmasının kapatılması gerektiği yönünde rapor verdiği belirlendi. Anlaşmanın, İsrail devletine ait İMİ firmasını kurtardığı ortaya çıktı.