Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmelerde Hamas şartı konulduğu yönündeki iddiaları yalanladı.
Abone ol"İsrail ile ilişkilerin düzelmesi için yapılan görüşmelerde Hamas şartı yok."
Açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan geldi.
Ankara'yı ziyaret eden KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya gelen Çavuşoğlu, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Dışişleri Bakanı'na Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yapılan görüşmeler soruldu.
Türkiye-İsrail arasındaki görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Bizim şartlarımız sadedir. Bu şartların İsrail tarafından yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlar yerine getirildiği zaman büyükelçimizi gönderir ve gerekli adımları atarız. Gazze üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor.
Burada yaşayan kardeşlerimiz son derece zor şartlar altında yaşıyor. Bunların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. İnsani yardımlarının engelsiz bir şekile Gazze ve Filistin'e ulaştırılması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde anlaşmaya varılır mı varılmaz mı? Bu İsrail'in atacağı adımlara bağlı. Bizim şartlarımız karmaşık değil.
Diğer taraftan Hamas ile ilgili sorun olduğunu düşünmüyorum. Hamas ile olan temasımız gizli saklı değil. Hamas olmadan kalıcı bir barış olmayacağını İsrail de kabulleniyor.
Bundan sonra Hamas'la gerek El Fetih ile birlikte Filistin'de birlik ve beraberliğin devam etmesi açısından gerek Ortadoğu'daki barış sürecine katkı sağlamak açısından temasımız devam edecektir. İlişkilerin normalleşmesi sürecinde Hamas diye bir şart yoktur. Olamaz da zaten."
"GECİKMENİN SEBEBİ RUMLAR"
Kıbrıs'taki müzakere sürecine de değinen Çavuşoğlu şu değerlendirmeyi yaptı:
"Müzakerelerde parametreler bellidir. Siyasi eşitlik ve kalıcı adil bir çözüm istiyoruz. BM Genel Sekreteri'nin iki liderle bir araya gelmesi normaldir. Gecikmenin sorumlusu Rum Kesimi'dir. Seçimler ve diğer sebeplerden dolayı. Sürecin artık hızlanması gerekiyor çözüm isteniyorsa. Her şeyden önce Kıbrıs etrafındaki gaz ve petrol rezervlerinde KKTC'nin de hakları olduğunu unutmamak gerekiyor. Nereye harcanacağına birlikte karar vermek gerekiyor. Elde edilecek gelirin çözümün maliyetine harcanması normaldir. Burada sadece Rumların değil Türk kesiminin de hakkı olduğunu kabul etmek gerekiyor."
"İNGİLTERE'NİN AB'DE KALMASINI İSTERİZ"
Çavuşoğlu, yarın İngiltere'nin AB'de kalıp kalmamasına yönelik yapılacak referanduma da değindi.
İngiltere'nin AB'de kalması istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"İngiltere'deki referandum sürecinde Türkiye'nin gündeme gelmesi Türkiye'nin geldiği noktanın yansıması; yani güçlü bir Türkiye. Avrupa'daki İslamofobi ve Türkiye karşıtlığının arttığının göstergesidir. Türkiye Avrupa kıtasının yükünü paylaşmıştır. Türkiye gelecek Avrupa'ya yük olacak algısı yaratmak doğru değil. Bunu referandum kampanyasında kullanmak da doğru değildir.
Referandum kararını alan kendinizsiniz. Halkın önüne bu konuyu İngiltere'nin başbakanı gündeme getirdi. Biz İngiltere'nin Avrupa'da kalmasını isteriz. AB kendini yenileyemezse, yanlış politikalarını düzeltmezse zaten AB zayıflar. AB'nin güçlü Türkiye'den korkmaması lazım. Bunun Avrupa'ya zararı değil faydası olur. Biz her halükarda İngiltere'nin AB içinde kalmasını isteriz."