BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  DÜNYA

İsrail'in sessiz sinsi planı

İsrail yönetimi, 1967 yılı ile 1994 yılları arasında ülke dışına çıkan yaklaşık 250 bin Filistinlinin geri dönüşüne izin vermedi.

Abone ol

İsrail yönetimi, 1967 yılı ile Filistin Yönetimi'nin kurulduğu 1994 yılları arasında ülke dışına çıkan yaklaşık 250 bin Filistinlinin geri dönüşüne izin verilmediğini kabul etti.  

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, 27 yıllık süre zarfında, ailelerine destek sağlamak amacıyla çalışma ya da eğitim gibi gerekçelerle Gazze'den yurt dışına giden 100 bin kişinin oturum haklarının iptal edildiği ve evlerine dönmelerine izin verilmediği belirtildi.

SESSİZ TRANSFER FAALİYETİ

Aynı dönemde Batı Şeria'dan çıkan 140 bin kişinin de dönüşüne izin verilmediği, yürütülen "sessiz transfer faaliyeti" ile topraklarından uzaklaştırılan Filistinlilerin sayısının böylelikle 250 bine ulaştığı kaydedildi.

Veriler, İsrail Savunma Bakanlığı'nın Filistin topraklarındaki faaliyetlerden sorumlu koordinatörlüğü tarafından, İsrailli bir insan hakları kuruluşunun bilgi edinme yasası kapsamında yaptığı başvurusu üzerine kamuoyuna açıklandı.

Açıklamada, 44 bin 730 Gazzeli'nin 7 yıldan fazla yurtdışında kaldığı için oturum haklarını kaybettiği belirtilirken, 54 bin 730'unun 1981'de, 7 bin 249'unun da 1988'deki nüfus sayımına katılmamaları sebebiyle haklarında aynı işlemin yapıldığı kaydedildi.

AYNI SENARYO KUDÜS'TE UYGULANIYOR

İsrail yönetiminin, Batı Şeria'dan çıkan Filistinlilerin, kimliklerini sınırda bırakması yönünde bir uygulaması olduğunu hatırlatan Haaretz gazetesi, bu kapsamda Batı Şeria'dan ayrılanlara 3 yıllık seyahat belgesi verildiğini, birer yıldan üç kez temdid edilebilen iznin geçerlilik süresinin bitmesi durumunda, 6 ay içinde geri dönemeyen Filistinlilerin oturum haklarının önceden haber verilmeden iptal edildiğini kaydetti.

Halihazırda Kudüs'te de benzer bir uygulamanın yürürlükte olduğuna dikkati çeken Haaretz, "7 yıldan fazla yurtdışında yaşayan Filistinlilerin kente dönüş hakkını kaybettiğini" belirtti.

Gazze'de yıllık nüfus artışının yüzde 3,3 olduğuna dikkat çeken Haaretz, İsrail'in oturum haklarını iptal etmemesi halinde Gazze'nin şimdiki nüfusunun yüzde 10 daha fazla olacağını vurguladı.