İsrail'de Kanal 10 Televizyonu, ''Dimona Nükleer Santralı''nın 3 boyutlu filmini yayımladı.
Abone olİsrail'de Kanal 10 Televizyonu, önceki akşam, İsrailli nükleer casus Mordehay Vanunu'nun ''Sunday Times''a sattığı fotoğraflardan oluşturulan, Necef Çölü'ndeki Dimona kentindeki ''Dimona Nükleer Santralı''nın 3 boyutlu filmini yayımladı.
Vanunu'nun, Sunday Times'a verdiği, gizlice çekilmiş fotoğrafların 60'ından oluşturulan filmde, nükleer santralın bölümleri gösterildi, üretim bölümleriyle ilgili bilgi verildi.
Kanal 10 Televizyonu, 1950'lerde, Fransızlar tarafından yapılan ''ağır su reaktörü''nün açıklanan kapasitesinin 24 MW olduğunu belirtti. Çölde, üzerinden uçak geçmesine izin verilmeyen alanda kurulan, etrafı palmiyelerle çevrili nükleer tesisin bulunduğu alanın ''çok gizli'' olduğu belirtildi ve sadece uzaydan fotoğraflarının çekilebileceği kaydedildi.
Kanalda yayımlanan bilgilerden derlenen verilere göre, Dimona nükleer reaktörü, yılda, 10 atom bombası üretimine yetecek 40 kg plütonyum üretiyor. 10 bölüm halindeki reaktörün 1 numaralı bölümünde, Dimona'nın sembolü, 20 metre yüksekliğindeki, nükleer reaktörün kubbesi bulunuyor.
Reaktörün kapasitesinin, şimdiye kadar sanılanın 3 hatta 5 katı olduğu belirtilen habere göre, reaktör yakınındaki 3 numaralı bölümde,reaktöre güç sağlayan yakıt çubukları, bomba yapımında kullanılan diğer bir madde olan lityum 6 izotopu ile birlikte üretiliyor. 5. bölümde yakıt çubukları alüminyumla kaplanıyor, 6 numaralı bölüm ise nükleer tesisin güç santralı.
Laboratuvar ise 8. bölümde yer alıyor ve burası da Vanunu'nun açıkladığı bölümlerden biri olarak lanse ediliyor. 8. bölüm, İsrail'in zenginleştirilmiş uranyumu ürettiği yer. Plütonyum gibi, bunun da bomba yapımında kullanılabilecek, parçalanabilir bir malzeme olduğu belirtilirken, burada uranyumun, ''İranlıların yapmaya çalıştığı gibi'', gaz santrifüjüyle üretildiği de kaydediliyor.
İSRAİL'İN LAZER YÖNTEMİ
Filmde gösterilen binaların yanında bulunan 9. bölümde de İsrail'in geliştirdiği bir yöntemle, lazer yardımı ile yine zenginleştirilmiş uranyum üretildiği bilgisi veriliyor. 10 numaralı bölüm ise zırh delici mermilerin önemli bir girdisi olan fakirleştirilmiş uranyumun üretildiği bölge.
DİMONA'NIN BÜYÜK SIRRI
Kanal 10 Televizyonu'nda, penceresiz 2 katlı binalar ise ''Dimona'nın büyük sırrı'' olarak nitelendirilen 2. bölüm olarak tanıtıldı. ''Dimona'nın büyük sırrı''nda, görünen 2 katın altında ise yeraltında gizli 6 kat bulunduğu ifade edildi.
''Vanunu'nun, uydudan görülmesine imkan olmayan bu bölümü dünyaya gösterdiği'' belirtilen yayında, burada İsrail'in, atom bombası imal etmek için plütonyum ayrıştırma tesisi kurduğu ifade edildi. 1960'larda, tesisi Amerikalı denetçilerin ziyaret ettiği, onların lokantaları ve çalışma bölümlerini gördükleri belirtilirken, inşa edilen özel bir duvarın, yeraltına inen asansörleri sakladığı da kaydedildi.
GOLDA'NIN BALKONU
Yeraltındaki 2. katta, ''Golda'nın balkonu'' adı verilen bir balkonun, konuklar için tasarlandığı belirtildi. Kontrol merkezinin debulunduğu bu bölüme, ancak 150 çalışanın girme izni bulunduğu, ziyaretçilerin başbakan, savunma bakanı ve güvenilir küçük bir grupla sınırlandırıldığı kaydedildi.
Gizlenmiş bir kamera ile Vanunu'nun 2. katın çeşitli bölümlerinden fotoğraflar aldığı belirtildi. Vanunu'dan alıntılandırılarak aktarılan bilgilerde, burada sadece
plütonyum değil, dördüncü katta, bir atom bombasından çok daha güçlü olan hidrojen bombası üretiminde kullanılan trityum (ağır hidrojen izotopu), lityum ve döteryum (ağır hidrojen izotopu) da üretiliyor. Bütün bu malzemeler, 5. kattaki ''metal bölümü 2''deki, bomba monte atölyesine getiriliyor.
Bir kat aşağısında ise yine Vanunu'nun fotoğrafını çektiği yerlerden biri olan, İsrail'in hidrojen bombası biçiminde dizayn edilen dinlenme odası bulunuyor. Hidrojen bombasının, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 10 kez daha güçlü olduğu belirtilen haberde, Vanunu'nun ifadelerinden yola çıkılarak, İsrail'in 100-200 atom bombası ürettiği ve böylece, dünyanın altıncı, hattabeşinci nükleer gücü olduğunun da altı çizildi.