BIST 9.666
DOLAR 34,21
EURO 38,14
ALTIN 2.898,16
HABER /  DÜNYA

İsrailin niyeti belli oldu

Condoleezza Rice, İsrail operasyonuyla yeni Ortadoğu için adım atıldığını ima etti

Abone ol

ABD: Yeni Ortadoğu için artık zaman geldi
İsrail Lübnan arasındaki gerginliği "çözmek" için bölgeye giden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın savaş bölgesindeki ilk sözleri, "Yeni bir Ortadoğu için vakit geldi" şeklinde oldu.

ABD'nin ateşkes koşullarını sıralayan Rice, Lübnan'ın sınır bölgesine NATO komutasında 60 ila 90 gün süreyle bir uluslararası güç yerleştirilmesi ve bir tampon bölge oluşturulması, ardından da bu gücün, Lübnan ordusunun güneyi kontrol altına alması ve Hizbullah'ı silahsızlandırmasına yardımcı olması önerisinde bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de, "Hizbullah dağıtılır, askerlerimiz bırakılır, Lübnan ordusu ülkenin güneyine hakim olursa ateşkes de olur" dedi. Bu İsrail ile ABD arasındaki "ortaklığın" da en büyük göstergesi oldu. Lübnan Meclis Başkanı Nebi Berri ise, "Bu şartlar iç savaş anlamına gelir" dedi.

Suudilerden 1.5 milyar $
Daha önce gerilimden Hizbullah'ı sorumlu tutan Suudi Kralı Abdullah ise Lübnan'a tam 1.5 milyar dolar yardım yapma kararı aldı. Bunun 500 milyon doları yeniden yapılandırmaya harcanacak, 1 milyar doları ise ekonomiyi canlandırmak için merkez bankasına verilecek.

Kaynak:Vatan