Filistin'in UNESCO üyeliği ardından, İsrail'in aldığı işgal topraklarındaki Yahudi yerleşimlerin inşaasına hız verme kararı uluslararası arenada tepki uyandırdı.
Abone olİsrail, Filistin'in UNESCO üyeliğinin onaylanmasından 24 saat sonra işgal ettiği topraklardaki Yahudi yerleşimi inşaatlarına hız vereceğini açıklaması birçok ülke tarafından tepkiyle karşılandı.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İngiltere, Fransa, Almanya'nın ardından Amerika Birleşik Devletleri de gelişmeden duyduğu rahatsızlığı belirtti.
Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney tarafından yapılan açıklamada İsrail'in tavrının Washington'u hayal kırıklığına uğrattığı söylendi.
BM genel sekreteri Ban Ki-Moon gelişmeden "derin kaygı duyduğunu" belirtirken, AB adına durumu değerlendiren Catherine Ashton ise Tel Aviv'in kararını gözden geçirmesi ve iki tarafının müzakere masasına geri dönmesi çağrısında bulundu.
İsrail dün açıkladığı kararda ayrıca, Filistinliler adına topladığı vergilerin aktarımını da askıya alacağını bildirmişti.
"Kışkırtıcı, faydasız, hukuk dışı"
İngiltere dış işleri bakanı William Hague İsrail'in yerleşimleri artırma kararını "kışkırtıcı ve faydasız olarak" değerlendirdi ve yerleşimlerin uluslararası hukuk aykırı olduğunu vurguladı.
Filistin Yönetimi Başkanlığı ise yerleşim inşaatlarının hızlandırılmasının "barış sürecinin imhasını da hızlandıracağını" duyurdu.
Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, İsrail'in Filistinliler adına topladığı vergi ve harçların transferini durdurma kararıyla ilgili olarak da "Filistin halkının parasını çalıyorlar" dedi.
İsrail hükümeti inşa faaliyetlerine hız verilmesine yol açan, Filistin'in tanınma yolundaki ilk adımı olarak nitelenen UNESCO üyeliğinin onaylanmasını bir "trajedi" olarak nitelemişti.
Amerikan hükümeti de Filistinlilerin üyeliğini engellemek için yoğun çaba harcamış ve UNESCO'ya yaptığı yıllık 70 milyon dolarlık katkıyı keseceğini açıklamıştı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor bu kararla Filistinliler üzerindeki baskıyı artırmayı amaçladıklarını söyledi.
BBC Kudüs muhabiri Kevin Connolly, bu kararın Filistinlileri cezalandırmanın yanı sıra, Filistin'in Birleşmiş Milletler üyeliğini destekleyecek ülkelere uyarı amacı taşıdığına da dikkat çekiyor.
İsrail ile Filistinliler arasındaki görüşmeler bir yılı aşkın bir süre önce kesilmişti. Filistinliler müzakerelere dönmek için Yahudi yerleşimi inşaatlarının durdurulmasını istiyor.
İşgal topraklarındaki yerleşimlerde 500 bin Yahudi yaşıyor. Bu yerleşimler uluslararası hukuka göre yasa dışı. Ancak İsrail bunu reddediyor.