Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'i Filistin topraklarındaki işgaline 3 yıl içinde son vermeye çağıran karar tasarısını reddetti. 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde 8 ülke tasarıya destek verirken, ABD ve Avustralya karşı oy kullandı.
Abone olBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'i Filistin topraklarındaki işgaline 3 yıl içinde son vermeye çağıran karar tasarısını reddetti.
Filistin yönetiminin hazırladığı, 22 Arap ülkesince desteklenen tasarı Ürdün tarafından Konsey'e sunulmuştu.
15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde sekiz ülke tasarıya destek verirken, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya karşı oy kullandı.
İsrail tarafından "yutturmaca" olarak nitelenen karar tasarısının geçebilmesi için en az dokuz ülkenin onayını alması gerekiyordu.
Ancak tasarı dokuz oya ulaşabilseydi, İsrail'in en yakın müttefiki ABD veto hakkını kullanacaktı.
Washington, karar tasarısının İsrail'in güvenlik kaygılarına yanıt vermediğini savunarak oylamayı geciktirmek için çaba harcadı.
ABD Dışişleri Bakanı 48 saat içinde 13 ülkenin dışişleri bakanlarını telefonla arayarak pozisyonlarını anlattı.
Kim, nasıl oy kullandı?
Oylamada, Rusya, Çin, Fransa, Arjantin, Çad, Şili, Ürdün ve Lüksemburg 'Evet' oyu verdi.
İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kaldı.
Karar tasarısında, İsrail'e işgal altında bulundurduğu tüm Filistin topraklardan 2017 sonuna kadar çekilmesi ve tarafların bir yıl içinde kapsamlı bir çözüme varmaları çağrısı yapılıyordu.
Tasarıda ayrıca Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nin 1967 savaşı öncesindeki sınırlarını temel alacak yeni müzakerelerin yapılması çağrısına yer veriliyordu.
Oylama, Filistinlililerin üç aydır Birleşmiş Milletler'de yürüttüğü çabaların sonucunda yapıldı.