BIST 9.479
DOLAR 34,42
EURO 36,37
ALTIN 2.835,95
HABER /  DÜNYA

İsrail'i İran'a çeviren yasa konuşuluyor

İsrail Parlamentosu'nun çıkardığı 'boykot yasası' ülkeyi karıştırdı. 32 hukuk profesörü yasaya karşı imza kampanyası başlattı.

Abone ol

İsrail parlamentosunun önceki gün kabul ettiği ve kamuoyunda "boykot yasası" olarak adlandırılan, İsrail'i veya işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerine ekonomik, kültürel veya akademik boykot çağrısı yapanlara karşı cezai müeyyideler getiren yasa, tartışmaların odağına yerleşti.

Yasanın kabul edildiği salı gününden itibaren, İsrail'de yerleşimleri boykot etme çağrıları yasa dışı olarak sayılıyor.

32 HUKUK PROFESÖRÜNDEN KARŞI KAMPANYA

Haaretz gazetesinin haberine göre, üniversite ve akademilerden 32 hukuk profesörü, yasanın İsrail'in anayasası niteliğindeki Temel Yasası'ya aykırı olduğu gerekçesiyle imza kampanyası başlattı. İmza sahipleri, yasanın siyasi düşünce özgürlüğünün yanı sıra protesto özgürlüğüne, demokrasiye ağır darbe verdiği görüşünü taşıyorlar.

İmza kampanyasına destek verenler arasında Hayfa üniversitesi, Ramat Gan Akademisi, Tel Aviv ve Kudüs'teki İbrani üniversitelerinden öğretim üyeleri bulunuyor.

İmza sahipleri, dilekçelerini İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein'e iletmeyi planlıyor.

DEMOKRATİK SÜRECİN BİR ÜRÜNÜ İDDİASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün parlamentoda ilgili hararetli tartışmalar sırasında yasayı savunmuş ve onayladığını belirterek "Demokratik bir ülkenin demokratik sürecinin bir ürünü olduğu" sözleriyle yasaya destek vermişti.

Netanyahu, İsrail'e karşı boykotu amaçlayanlara da karşı olduğunu vurgulamış, ancak yasanın Adalet Yüksek Mahkemesi'ne taşınması görüşlerine karşı da "Yüksek Mahkeme'nin kararına saygılı olacağını belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise bu yasanın geçmesinin ardından, daha önce parlamentoya geldiği halde vazgeçilen "insan hakları örgütleri"nin kurulacak komisyonlarca parlamentoca soruşturulmasını öngören düzenlemeyi yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.

NETANYAHU İKTİDARDAN GİTMELİ

İsrail'deki muhalefet partileri üyeleri ile sol kesimlerin sert eleştirisiyle karşı karşıya kalan yasa ile ilgili olarak, Haaretz gazetesinde "Sefi Rachlevsky" tarafından kaleme alınan ve "Netanyahu, İsrail'i İran'a çeviriyor" başlığıyla yer alan bir yorumda, Netanyahu'nun iktidardan gitmesinin ülkenin en öncelikli meselesi olduğu ifade edildi.

Filistin yönetimi de yasaya karşı çıkışlarını sürdürüyor. Filistin Ekonomi Bakanı Dr. Hasan Libde, Filistinlilerin "Boykot Yasası"na uymayı kabul eden İsrailli şirketleri boykot etmeyi planladıklarını bildirdi. Ebu Libde, Filistin yönetiminin Yahudi yerleşimlerinde üretilen mal ve ürünleri boykotu sürdüreceğini, yerleşimleri Filistin halkının içinden atmak için çalışacaklarını da vurguladı.