BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,61
ALTIN 2.962,08
HABER /  GÜNCEL

İsrail'den Gazze'ye ağır bombardıman

Hamas yetkililerinin Filistin Kurtuluş Örgütü'nden gelen ateşkes teklifine 'taleplerimiz karşılanana kadar ateşkes yok' demesinin ardından İsrail Gazze'deki hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Gece boyu süren saldırılarda en az 32 Filistinli öldü.

Abone ol

Hamas yetkililerinin Filistin Kurtuluş Örgütü'nden gelen ateşkes teklifine 'taleplerimiz karşılanana kadar ateşkes yok' demesinin ardından İsrail Gazze'deki hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Gece boyu süren saldırılarda en az 32 Filistinli öldü.

Hamas'ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif'in yayınlanan bir ses kaydında atşekesi reddettiği ve "askerlerimiz ölümü göze almış durumda" dediği belirtildi.

Gece yaşanan can kayıplarıyla birlikte İsrail'in Gazze saldırılarının başlamasından bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1200'e yükseldi.

İsrail ordusu ise çatışmalarda şu ana kadar 53 askerinin öldüğünü açıkladı. İsrail'in çatışmalardaki sivil kaybı ise 2.

Günün ilk saatlerinde İsrail'in hava saldırıları ve tank bombardımanının Cebeliye mülteci kampında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yönetilen bir okulu vurduğu haberi geldi.

Filistinli sağlık yetkilileri saldırıda 16 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye bilgi veren bölgedeki bir BM yetkilisi ise, saldırıyı doğrulasa da can kaybının 16'nın altında olabileceğini belirtti.

Gazze'deki Hamas yönetiminin Sağlık Bakanlığı saldırıların başlamasından bu yana en az 6 bin 700 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

Arabuluculuk çabaları

Filistin'deki grupların temsilcilerinin bugün Kahire'de toplanması ve olası bir geçici ateşkesi görüşmesi bekleniyor.

Mısırlı yetkililerin daha önceden masaya getirilen ancak reddedilen bir geçici ateşkes anlaşmasını revize ederek görüşmeye açacağı belirtiliyor.

Uluslararası çevrelerden gelen ateşkes çağrıları giderek artsa da İsrail hükümeti ve Hamas talep ettikleri şartlar gerçekleşmeden ateşkesi kabul etmeyeceklerini birçok kez dile getirdi.

Hamas'ın askeri kanat lideri Muhammed Deif yayınlanan ses kaydında "Gazze ablukası kaldırılmadan ateşkes olmayacak" dedi.

Gazzeliler, 2007'den bu yana İsrail ve Mısır tarafından uygulanan ablukanın altında yaşıyor. Bölgeye giriş çıkışlar sınırlandırılmış ve günlük yaşamda kullanılan tüketim mallarının Gazze'ye giriş çıkışı asgari düzeye indirilmişti.

İsrail hükümeti ise, Hamas'ın Gazze ekonomisini ayakta tutmak için açtığını iddia ettiği kaçakçılık tünellerinin aslında bir tür terör altyapısı olduğunu savunuyor.

İsrail ordusu bir ateşkes ilan edilse dahi Gazze'deki tünelleri imha etme çalışmalarının devam etmesini istiyor.

Gazze'nin çöken altyapısı

Gece düzenlenen İsrail saldırılarıyla birlikte Salı günü hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı da 100'ü aştı.

Dün sabahın erken saatlerinde Gazze'nin tek elektrik santrali vurulmuş ve tüm bölgede elektrikler kesilmişti.

Santralin Genel Müdürü BBC'nin sorularını yanıtlarken tesisi tekrar çalışır hale getirmenin en az bir yıl süreceğini söyledi.

Şu ana kadar Hamas'a ait televizyon ve radyo binaları, üç camii, dört fabrika ve hükümet binaları İsrail tarafından vurulmuş durumda.

BBC'ye bilgi veren Filistinli yetkililer Gazze limanının da saldırılar sonucu kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.

İsrail ise, sadece Salı günü 110 hedefin vurulduğunu söyledi.