BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

İsrailde peruk krizi

Hahamlar Hindistan'dan gelen saçları 'mundar' bulup koşer peruk diye tutturunca, ülkede kriz çıktı

Abone ol

İsrail'de peruk krizi yaşanıyor. Yahudi şeriatının tüm evli kadınların başlarını örtmesini emretmesi karşısında dindar kadınların çoğu başörtüsü yerine peruk takma yoluna gidiyordu. Ama radikal hahamların,
'Peruklar Hindu tapınaklarındaki ayinlerde kullanılan saçlardan yapılmış. Bu Yahudi şeriatına aykırı' diye kazan kaldırıp 'koşer peruk' diye tutturması dindar kadınları zorda bıraktı.
Yabancı erkeklerin yanında ve ev dışında baş örtmeleri emredilen kadınlar 'şeytel' denilen perukları takmak ya da takmamak ikilemine düşerken, 'azimli' hahamlar fabrikalar arasında mekik dokuyup perukların Hindistan'dan gelen saç içerip içermediğini belgeleme uğraşında. Kadınların çaresiz biçimde 'koşer peruk' arayışına girmesi de, 'beyaz ırkın saçları'ndan yapılan perukların fiyatına tavan yaptırdı.


Peruklar sokakta yakılıyor
Tel Aviv'de peruk fabrikası işleten Amir Zahavi, Hindu tapınaklarındaki ayinlerin Yahudiliğe göre 'dine saygısızlık' olduğunu belirterek, İsrail'deki peruk krizini şöyle anlattı: "Hahamlar peruk yapımı için Hindistan'dan toplanan saçların, putlara tapma ayinlerinde kullanıldığını öğrenince büyük skandal koptu. Kısa zaman içinde, çoğu kadın peruk takmayı bıraktı. Hatta perukların sokak ortasında yakıldığına bile şahit olduk". Dindar kadınlara yönelik bir dergide yazan Şalhevet Hasviel ise 'dini kurallara uygun' yemeklere verilen koşer damgasının, artık peruklara da sıçradığını belirtip "Hahamlık yetkilileri, Hindu saçı içermeyen peruklara koşer sertifikası veriyor. Günümüzde artık her şey koşer olmalı. Yemekten cep telefonuna, çocuk oyuncağından peruğa kadar" dedi.


En ucuzu 2 bin dolar
İsrail'de beyaz ırkın saçından yapılan peruğun fiyatı 2 bin dolardan başlarken, güzel saç bulmak için dünyayı gezen tüccarlar, tüm bir saçı 5-10 dolara alıp perukçulara kilosunu 700-2 bin dolara satıyor. Zahavi, işin inceliğini "Kurumamış ve boyanmamış, bakir, yani kaliteli saç gerek. Ama bugünlerde bu zor" diye özetliyor. Hahamları yatıştırmak da zor. Bazısı, kadınların 'gerçek saçlarının dışarı çıkması ve erkeklerce görülmesine' karşı başörtüsü üzerine peruk takılmasını istiyor. Bazısı da, perukların 'Yahudi ruhunu zedelediği', zira gerçek saçtan daha güzel olan perukların 'sadelik ilkesini' ihlal ettiği savında.
İsrail'de hüküm süren Yahudi şeriatı kadınların hayatını başka alanlarda da zorlaştırıyor. Hâlâ şeriat mahkemesinde boşanılırken, erkek 'boş ol' ya da 'defol' dediğinde kolayca boşanma kararı veren hahamlar, kadınlaraysa bin dereden su getirtiyor.

Kaynak:Radikal