İsrail'de kadınları baskı altına almaya çalışan aşırı dincilerin girişimlerine tepki gösteren binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen mitingde, 'İsrail, İran olmayacak' pankartı taşındı.
Abone olİsrail'de binlerce kişi, Beyt Şemeş kasabasında ''haremlik-selamlık'' uygulaması talep meden aşırı dinci Yahudileri protesto etmek üzere bir gösteri düzenledi.
Olaylar, sekiz yaşında bir kız çocuğun okula giderken aşırı dinciler tarafından rahatsız edimesi üzerine patlamıştı.
Beyt Şemeş'teki aşırı dinci Yahudiler kamusal alanda erkeklerle kadınların ayrılmasını istiyor.
Haredi olarak adlandırılan aşırı dinci Yahudiler, haremlik-selamlık uygulaması talebiyle Kudüs yakınlarında düzenlendikleri gösteride polisle de çatışmışlardı.
Salı akşamı düzenlenen aşırı dincileri protesto mitinginin katılımcıları ise ''İsrail dinci yıldırmadan kurtulacak'' ve İran'da kadınlara yönelik katı sınırlamalara atıfla ''İsrail İran olmayacak'' pankartları taşıyan gösterinin katılımcılarından Kinneret Havern Reuters haber ajansına, ''Olay çok büyük ve çok ciddi bir şey için mücadele ediyoruz'' dedi.
Göstericinin katılımcılarına seslenen eski Dışişleri Bakanı, muhalif lideri Tzipi Livni de, göstericilerin İsrail devletinin imajı için mücadele ettiklerini söyledi.
Livni, ''Sadece Beyt Şemeş ya da cinsiyet ayrımcılığı da değil. Mücadelemiz başkaldırıp kendi dünya görüşlerini bize dayatmaya çalışanlara karşı'' dedi.
Cumhurbaşkanı Şimon Peres, protestoculara desteğini açıkladı ve ''ülkeyi küçük bir azınlıktan kurtarmak için bütün ulusun harekete geçmesi'' çağrısı yaptı.
Otobüsün neresinde oturulacak?
Yahudi inancını en muhafazakar yorumu ile katı şekilde benimseyen Haredilerin yaşadığı bölgelerde, bir süredir kadınların otobüslerin arkasında kendilerine ayrılan bir bölümde oturması yönündeki baskı artıyor.
Çok sayıda kadın bu baskıya karşı durarak durumu mahkemeye taşıdı.
Mahkeme kararları kadınların dilediği yerde oturabileceğini belirtse de Harediler girişimlerinde direniyor.
Polis, bu olayların sıkça yaşandığı Beyt Şemeş'te bir süredir devriyelerini yoğunlaştırmıştı.
Hafta sonunda İsrail İkinci Kanalı'nda bu semtte bir erkeğin yolda bir kadına tükürdüğünü gösteren görüntüler tepki çekmiş, bu kişi yargılanıp ceza almıştı. Kanalın muhabirleri ise son eylemlerde kendilerini hedefte buldu.
Eylemcilerin kanalın bir muhabirini yere ittiği, ses teknisyeninin boğazına sarıldıklarını bildiriliyor. 10. Kanal muhabirleri de kendilerinin protestoculardan korunması için polis çağırdı.
Kadın hakları savunucuları nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Haredilerin kadın-erkek ayrımı konusunda son dönemde iyice radikalleştiğine dikkat çekiyor.
Maariv gazetesi de gerilimi, Batı Şeria'da Filistinlileri ve son dönemde İsrail ordusunu hedef alan yerleşimci şiddeti ile bir arada değerlendirerek, aşırı görüşlü grupların örgütlü çeteler halinde, giderek gözüpek eylemlere giriştiği uyarısında bulundu.
Gazete bu durumu bir 'kültür savaşı' olarak niteledi.