BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

İsrail yönetimi ABDyi dinlemedi

İsrail bildiğini okumaya devam ediyor. Filistinliler'e ait eski yapı üzerine inşası düşünülen otel tansiyonu yükseltti.

Abone ol

ABD İsrail'den, Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait eski bir yapı üzerinde başlatılması planlanlanan otel projesini durdurmasını istedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Amerikan taleplerini reddederek, Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olduğunu ve Kudüs üzerindeki İsrail egemenleğinin tartışma konusu edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

İsrail Ordu radyosunun verdiği habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren'i çağırarak, "Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesindeki otel inşaatının durdurulması" gerektiğini bildirdi.

Otel projesinin "Çoban Oteli" olarak bilinen ve uzun yıllardır atıl durumda bulunan bir binanın yerinde yapılması planlanıyor. "Çoban Oteli"nin yeri gerçekte Filistinlilerin Baş Müftüsü Hacı Emin El Hüseyin'e aitti.

1945-1967'ye, 6 Gün Savaşı'na kadar otel olarak hizmet veren bina, 1985'te, Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerine destek veren Amerikalı iş adamı Irving Moskowitz tarafından satın alınmıştı. Bina, bir süre İsrail sınır polislerine karargah olarak da kiralanmıştı.

Radyo, İsrail planlama yetkililerinin otel projesine onay verdiğini de duyurdu. Moskowitz, Doğu Kudüs'te birçok toprak alımının arkasındaki kişi olarak biliniyor.

Kudüs'ün Arap mahallelerinde Yahudiler tarafından bazı evler satın alınmış bulunuyor. Yoğun güvenlik altında bulunan bu evlerde bin dolayında Yahudi ikamet ediyor.

İsrail büyükelçisinin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Amerikan yönetimine yaptığı başvuru üzerine çağrıldığı öne sürülüyor. Abbas'ın Amerikalı yetkililere, Şeyh Cerrah gibi Filistin mahallelerinde inşaatlara izin verilmesinin, Doğu Kudüs'ün demografik dengesini bozacağını belirttiği ifade ediliyor.