1976'da topraklarına el konulmasına direnirken öldürülen altı Filistinlinin anıldığı Toprak Günü'nde Batı Şeria ile İsrail arasındaki geçişler durduruldu, Mescid-i Aksa'da 40 yaşın altındakilere Cuma namazı yasaklandı.
Abone olİsrail sınır birlikleri "Toprak Günü" protestoları nedeniyle teyakkuza geçti.
1976'da topraklarına el konulmasına direnen altı Filistinlinin öldürüldüğü 30 Mart "Toprak Günü" olarak anılıyor.
İsrail ordusu, protesto eylemlerinde Lübnan, Ürdün ve Suriye'de yaşayan Filistinli mültecilerin sınırı geçmeye çalışabileceğini söylüyor.
Geçen yıl sınırda çıkan çatışmalarda ölenler olmuştu.
1948 ve 1967'deki Arap-İsrail savaşlarında yüz binlerce Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Filistinli gruplar, "İsrail'in ırkçı siyonist politikalarını protesto için" Toprak Günü'nde "Kudüs'e Küresel Yürüyüş" çağrısında bulundu.
Ondan fazla noktada yürüyüş yapılması planlanıyor.
40 yaşından küçüklere Mescid-i Aksa yasak
Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, "İşgali uzatan 44 yıllık sömürgecilik politikası, hem bölgedeki şiddetin ana kaynağı hem de ikli devletli çözümün en büyük düşmanıdır" dedi.
Lübnan sınırında bulunan BBC muhabiri Jon Donnison, Toprak Günü'nde her yıl protesto eylemlerinin düzenlendiğini anımsatarak bu yılki eylemlerin ne kadar büyük olacağının bilinmediğini söylüyor.
Toprak Günü dolayısıyla İsrail ile Batı Şeria arasındaki geçişler gece yarısına kadar durduruldu. İsrailli yetkililer, geçişlere sadece acil durumlarda izin verileceğini açıkladı.
40 yaşından küçük olanların Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da Cuma namazı kılmaları da yasaklandı.