BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,54
ALTIN 3.022,70
HABER /  GÜNCEL

İsrail Suriye'deki çalkantıdan rahatsız

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne giden BBC muhabiri Bethany Bell'in izlenimleri.

Abone ol

İsrail, kuzey komşusu Suriye'deki çalkantıyı kaygıyla izliyor.

Dürzi göstericiler Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a destek verdi

Suriye hem İsrail'le geçmişte üç kez savaşmış olan hem de İran'ın yanı sıra militan gruplar Hizbullah ve Hamas ile de yakın bağları olan bir ülke.

Arap Dünyası'ndaki protesto rüzgarından İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri de nasibini alırken, isyanın İsrail için ne anlam ifade edebileceği merakla bekleniyor.

1000 kadar Suriyeli Dürzi bölgedeki Bokata köyünde sokaklara çıktı.

Ancak İsrail işgali altında yaşayan Dürziler, Suriye'de değişim çağrısı yapmadılar, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a destek verdiler.

Bölgedeki Dürzi azınlığın, Suriye'de lider kadrosuyla yakın dini ve siyasi bağları var.

İsrail rahatsız

İsrail'de birçok kişi Suriye'deki gelişmeler nedeniyle rahatsız.

Yıl başında İsrail'in dikkati güney komşusu Mısır'daki gelişmelere ve bu ülkeyle barış anlaşmasının kaderine odaklanmıştı.

Ancak İsrailliler şimdi, kuzeylerine, barış anlaşması imzalamadıkları Suriye'ye bakıyor.

İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor, Suriye'de durumun karışık olduğunu, gelişmelerin neler getireceğini bilmediklerini söylüyor.

Suriye yıllardır İsrail ile militan gruplar Hamas ve Hizbullah aracılığı ile mücadele ediyor.

Bazı İsrailliler, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın dikkatleri ülkesindeki sorunlardan uzaklaştırmak için İsrail'le sorunları yeniden gündeme getirebileceğini düşünüyor.

Aralarında eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Alon Liel'in de olduğu bazı İsrailliler ise Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevden ayrılması halinde, Suriye'de İslamcıların güçlenmesinden korkuyor.

Golan Tepeleri'nde İsrail ordusuna ait sığınaklar, uzun süredir devam eden sukünete karşın, bu ülkenin teknik olarak Suriye ile hala savaş halinde olduğunun göstergesi.

Suriye-İsrail barış görüşmelerinin yeniden başlaması bugünlerde çok uzak bir olasılık.

Golan'daki İsrailli yerleşimcilerden Roy Gilad, Suriye'deki çalkantının kendilerine rahatsız edici derecede yakın olduğunu söylüyor ve ekliyor:

"Elbette kaygılıyız. Sorunlar buraya, bize de yansıyabilir. Biz bunu istemiyoruz. Sakin bir biçimde barış içinde yaşamak istiyoruz.".