1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa'nın içine girip postallarıyla mihrabı çiğneyen İsrail'den yeni açıklama.
Abone olİsrail bir süredir Kudüs'te gerilimin merkezi olan Mescid-i Aksa'nın statükosunda herhangi bir değişikliğin olmayacağını açıkladı.
STATÜKOSUNDA DEĞİŞİKLİK YOK
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Yapılan güvenlik istişarelerinde Başbakan Binyamin Netanyahu, Mescid-i Aksa'daki statükoda herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi" denildi.
Açıklamada, "Netanyahu'nun aksi görüş bildirenlerin görüşlerinin İsrail hükümetini değil kendilerini bağlayacağını belirttiği" de kaydedildi.
Son dönemde aşırı sağcılar Mescid-i Aksa'nın Yahudilere de, ibadete açılmasını istiyordu.
Askerlerin bir kısmı Kıble Mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girmiş, ve içerideki dini eserleri ve eşyaları tahri ederek hasara yol açmıştı.
KIBLE MESCİDİ
Cuma namazlarında imam, Mescid-i Aksa külliyesinin kıble tarafında yer aldığı için Kıble Mescidi olarak tanımlanan bölümdeki mihrabı kullanıyor ve cemaat oradaki kubbenin altından itibaren saf tutuyor.
SELAHADDİN EYYÜBİ'DEN KALMA MİNBER
Mihrabın hemen bitişiğinde yer alan Selahaddin Eyyubi'den kalma minber, 1969 yılında radikal Yahudiler tarafından yakılmış, 38 yıl aradan sonra minberin bir benzeri Türk kündekari ustaları tarafından tekrar yapılarak 2007'de yerine konulmuştu.
YAHUDİLER KÜLLİYENİN ALTINDA KAZI YAPIYOR
Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's-Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.