BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  DÜNYA

İsrail savaş hazırlığında

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, güvenlik kuruluşları ve İsrail Ordusuna, "Savaş" emri verdi

Abone ol

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, güvenlik kuruluşları ve İsrail Ordusuna, geçen Cuma gününden bu yana artan Kassam füzesi saldırılarına karşı, füze saldırısı kararını verenler dahil, her türlü karşı saldırı hazırlığının yapılması talimatı verdi.

Talimatın, Peretz'in yanı sıra Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ve İç Güvenlik Servisi Şin Bet Başkanı Yuval Diskin'in de katıldığı, özel güvenlik toplantısının ardından geldiği bildirildi.

Peretz, toplantıda, Gazze Şeridi'ndeki gruplara karşı yoğun bir askeri operasyon düzenlenmesi yolundaki öneriyi de reddetti.

Savunma Bakanı Amir Peretz, Gazze Şeridi sınırında, Kassam füzelerinin hedefindeki İsrail kenti Sderotlular'ca protesto edildi.

Sderotlular'ın bakanın evi önünde protesto gösterisi yapmasına polis izin vermeyince, 4 kent sakini Peretz'in kentteki evinin önünde açlık grevi başlattı.
Gazze'de Cuma günü plaja yönelik bombardımanda aralarında kadın ve çocukların bulunduğu çok sayıda sivilin ölmesinin ardından, 16 ay süren ateşkesi sona erdirdiğini açıklayan Hamas ve diğer gruplar, Gazze Şeridi'nden Kassam füzeleri saldırılarını hızlandırmıştı.

Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınır yakınındaki Sderot'a, bugün 25'den fazla füze atıldığı belirtildi. Füzelerden biri, bir okula isabet ederek, 60 yaşındaki okul görevlisinin şarapnel parçalarından ciddi şekilde yaralanmasına neden olmuştu. Bir başka İsrail vatandaşı da yine kente düşen füze parçalarından hafif şekilde yara alırken, iki İsrailli de şoka girdi.

Sderot sakinleri, füze saldırılarına hükümetin gerektiği şekilde cevap vermesini istiyor. Sderot'ta okulların yarın güvenlik gerekçesiyle kapatılması kararı alındı.

Yoğunlaşan füze saldırılarına karşı, İsrail Ordusu Gazze Şeridi'ndeki Beyt Lahiya bölgesine karşı saldırı düzenlemiş ve 2 Hamas militanı öldürülürken, 3'ü yaralanmıştı.

Hamas, füze saldırılarının çoğunu üstlendi. ''Sderot'u hayalet şehre çevireceğiz'' diyen Hamas militanlarının sözlerini cevaplayan İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter ise İsrail Radyosu'na yaptığı açıklamada benzer bir ifade kullandı ve ''İsrail'e Kassam saldırısı durmazsa, (Gazze Şeridi'ndeki) Beyt Hanun'un da hayalet şehre döneceğini'' söyledi.

İsrail Kanal 2 televizyonu'na konuşan bir Sderot sakini ise kenti ''bir savaş alanı'' olarak niteledi, ancak savaş alanında askerlerin bulunması gerektiğini söyledi. Sderot sakini ve öğretmen Yael Tayari, sabahın erken saatlerinde Kassam füzeleri atıldığı uyarısıyla uyandığında, ''Çocuklarımla birlikte oturdum ve Kassamlar'ın bizden uzağa, açık araziye düşmesi için dua ettim'' dedi.