BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,50
HABER /  GÜNCEL

İsrail resepsiyonu basına çile oldu!

İsrail’in 67’nci kuruluş yıldönümü için verilen resepsiyonu takip eden gazeteciler iki kez x-ray cihazından geçirildi.

Abone ol

İsrail’in 67’nci kuruluş yıldönümünde Ankara’da Swis Otel’de düzenlenen resepsiyonu takip eden gazeteciler iki kez x-ray cihazından geçirilmelerine rağmen ayakkabılarının içine kadar didik didik arandı. Bu uygulama büyük tepki çekti. Resepsiyonda Maslahatgüzar Amira Oron ve elçilik görevlileri davetlileri karşıladı.

MAVİ Marmara saldırısının ardından Türkiye’nin ilişkilerin seviyesini düşürme kararı aldığı İsrail’in 67. Bağımsızlık Yılı resepsiyonla kutlandı. İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Amira Aviya Oron, “Türk mevkidaşlarımızın işbirliğiyle ilişkileri normalleştirmeyi ve geliştirmeyi umut ediyoruz” dedi. Büyükelçilik görevlilerinin resepsiyonda yakalarına taktıkları Türk ve İsrail bayraklarının bulunduğu rozet de dostluk mesajı olarak yorumlandı.



EKSTRA GÜVENLİK

İsrail Büyükelçiliği’nin her yıl üst düzey güvenlik önlemleri ile düzenlediği resepsiyonda bu yıl da alınan ekstra tedbirler gazetecileri mağdur etti. Hem otelin girişinde hem de resepsiyon salonunun girişinde 2 saat önceden çağrılan gazeteciler detaylı arandı. Detaylı aramalar sırasında İsrail güvenlikleri tarafından bazı gazetecilerin ayakkabılarının çıkarılmasını istemesi tepki çekti. Bazı gazeteciler takılan kol bantlarına ve aramalara itiraz ederek resepsiyonu takip etmedi. Bir kadın gazeteci ise üzerinde bulunan gömleğin metal düğmeleri sebebiyle ve arama yapacak bayan güvenlik görevlisi olmayınca resepsiyondan ayrıldı. Resepsiyon salonunun bulunduğu koridora güvenlik nedeniyle her yıl zırhlı cip alınırken bu yıl cipin otelin dışında kalması dikkatleri çekti.



TEMSİL ARTTI


Resepsiyona başta ABD Büyükelçisi olmak üzere diplomatik misyon temsilcileri katıldı. Hükümeti temsilen bu yıl da katılım olmazken Dışişleri Bakanlığı’ndan, daha önce daire başkanı düzeyindeki katılım genel müdür yardımcısı seviyesine çıktı.

DOSTLUK MESAJLARI

Maslahatgüzar Oron resepsiyonda yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:

“Geride bıraktığımız 67 yıl boyunca İsrail devleti tüm dünya devletleri ile barışçıl ilişkiler geliştirme konusunda ve bu bağlamda en büyük kazanımlar Mısır ve Ürdün’le imzalanan anlaşmalar olmak üzere komşuları ile barış tesis etmek için ciddi çabalar sarfetmiştir. Bugün aynı zamanda Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Uzman Komisyonu Temsilcisi Hüseyin Yalçın tarafından Mart 1949’da Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye yazılan ve ‘İsrail batı dünyasının bir parçası olacak, en kısa zamanda tanınmalıdır’ ifadesinin bulunduğu raporun ardından İsrail- Türkiye ilişkilerinin 66 yılını kutluyoruz.

İLİŞKİLER SAĞLAM KALDI

Cumhurbaşkanı İnönü Kasım 1949’da karşılıklı diplomatik temsilciliklerin açılmasını ilan etmiştir. İki halk arasında iyi ilişkiler tesis edilmiş, iki ülke iniş ve çıkışlar yaşamıştır. Her iki ülke ve halkın da atfettiği büyük önem sayesinde ilişkiler her zaman sağlam kalmıştır. İsrail ve Türkiye bölgenin önde gelen iki ülkesidir. Siyasi ve ekonomik alanlar yüzlerce yıllık ortak bir geçmiş paylaşmıştır. Tüm bunlar sayesinde, elbette işbirliği ile ilişkileri normalleştirmeyi ve geliştirmeyi umut ediyoruz.”