BIST 9.032
DOLAR 34,28
EURO 37,69
ALTIN 2.913,15
HABER /  DÜNYA

İşte İsrail'in İran'ı vurma planı

Pentagon, İsrail'in İran'a saldırı planını hazırladı.

Abone ol

Saldırıda en az 1000 mil menzilli 100 uçak kullanılacak, ağır bombardman yapılacak, Ürdün ve Irak hava sahasından İran'ın 3 nükleer santrali çökertilecek.

Ancak plandaki detaylar, operasyonun kağıt üzerindeki gibi kolay olmayacağını gösteriyor.

İşte İsrail'in İran'ı vurma planı.

100 UÇAK GEREKLİ

Planın ilk aşaması, İran'a saldırıda kullanılacak olan uçaklar. Pentagon'un raporuna göre İsrail'in en 100 adet savaş uçağıyla operasyona girmesi şart. 100 uçağın, menzilleri ise en az 1000 mil olmalı. 1000 milin altında uçabilen uçaklar, bu operasyonda işe yaramayacak.

3 HEDEF VAR

Operasyon haritasında vurulması gereken 3 önemli hedef var. İran'ın nükleer faaliyetlerinin yürütüldüğü 3 santral, İsrail'in hedefinde olacak. Bunlar uranyum zenginleştirilmesinin yapıldığı Natanz ve Fordo nükleer santralleriyle, Arak yakınlarındaki reaktör ve İsfahan yakınlarındaki santral.

3 KOLDAN SALDIRI PLANI

Vurulacak olan hedeflere ulaşmak için İsrail'den kalkan savaş uçaklarının rotaları da belirlendi. 3 ana yol var, bunlardan biri Türkiye'nin kuzeyi, diğeri Suudi Arabistan'ın güneyi diğer rota ise Ürdün ve Irak. Pentagon, Ürdün ve Irak üzerinden savaş uçaklarının geçebilmesinin çok kolay olduğunun altını çizdi ancak Türkiye ile Suudi Arabistan'ın hava sahasını kullanma konusu soru işareti.

BOMBARDIMAN ÇOK ZOR OLACAK

İsrail'in İran'daki 3 nükleer hedefi vurması ise göründüğü gibi kolay değil. Çünkü uranyum zenginleştirilmesinin yapıldığı Natanz nükleer santrali, yerin 30 feet altında bulunuyor. Fordo santrali ise bir dağın içerisine gömülü olarak inşa edilmiş. Bu santralleri imha etmek için İsrail, Amerikan yapımı GBU-28 tipi bombaları kullanacak. Ancak bu bombaların söz konusu hedeflere ulaşıp ulaşmayacakları şu an için kesin değil.