Tahran'a yönelik bir askeri operasyon için çanlar daha kuvvetli çalmaya başladı.
Abone olİsrail istihbaratı, İran'ın 3 ay içinde atom bombası üretebileceğini belirtince Tahran'a yönelik bir askeri operasyon için çanlar daha kuvvetli çalmaya başladı. İsrail'in 3 farklı operasyon rotası kullanma ihtimali var.
İngiliz istihbaratından bir ismin Daily Mail gazetesine "İsrail İran'ı bu yılın sonuna kadar vuracak" açıklaması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, "Tahran yönetimi atom bombası sahibi olmak için gizli çalışmalar yürütüyor" şeklindeki raporu Ortadoğu'da savaş tamtamları çalmasına neden oldu.
Yedioth Ahronot gazetesi, İran'ın nükleer tesislerini hedef alacak olası bir İsrail harekatının detaylarını yazdı.
Buna göre İsrail'in ekstra yakıt tankıyla donatılmış F-15 uçakları ile düzenleyeceği saldırıda 6 nükleer tesis hedef alınacak. İsrail'in Alman yapımı 3 Dolphin denizaltısı da Süveyş kanalını geçerek Körfez'e gelecek ve Jericho füzeleriyle saldırıya destek verecek. Sınırlı sayıda İsrail komandosu, yerde hedef belirlemek için İran topraklarına ayak basacak ve burada sabotaj operasyonları düzenleyecekler.
İŞTE O 3 İHTİMAL
Heronlar da İran semalarında uçuş yapacak ve istihbarat desteği sağlayacak. Stuxnet virüsü ile İran'ın nükleer programına büyük darbe indiren İsrail siber ordusu, saldırı sırasında İran'ın savunma sistemlerini hedef alan siber saldırılar düzenleyecek, uçaksavar sistemleri ve radarları devre dışı bırakacak. İsrail'in hava bombardımanı için 3 rota ihtimali var:
Türkiye üzerinden: Suriye'nin gizli nükleer tesisini Türkiye üzerinden uçarak vuran İsrail'in, Ankara ile ilişkiler bu haldeyken böyle bir maceraya kalkışması olası değil.
Suriye-Irak üzerinden: Irak hava sahasının hala ABD'nin kontrolünde olması İsrail uçakları için daha kolay olacak.
Suudi Arabistan-Irak üzerinden: Washington'daki Suudi elçisine İranlı ajanlar tarafından suikast düzenleneceği iddiası Riyad ile Tahran'ın arasını gerdi. Geçtiğimiz aylarda İsrail uçaklarının Suudi Arabistan hava sahasında tatbikat yaptığı bile iddia edilmişti.
İRAN'DA OLURSA TÜRKİYE'DE İSTER
Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı, "İran'ın yerinde olsaydım, ben de nükleer silah sahibi olmak isterdim" dedi. İran'ın nükleer çalışmalarının devam etmesi halinde bölge ülkelerinin de silahlanmaya gideceğini belirten Barak, Türkiye ve S. Arabistan gibi ülkelerin de nükleer silahlanmaya gidebileceğini söyledi.
PBS televizyonunda, Amerika'nın en popüler sunucularından Charlie Rose ile söyleşisinde Barak, "İran, sadece İsrail'e karşı nükleer silahlanmaya gitmiyor. Onların 4 bin yıllık bir geçmişleri var...Ve onlar da etraflarına bakıyor; Çinliler'de, Ruslar'da ve Pakistan'da nükleer güç bulunduğunu görüyorlar. (Irak'ın eski lideri) Saddam nükleer silah sahibi olmaya çalıştı; (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad çalıştı, (Libya'nın öldürülen Devlet Başkanı Muammer) Kaddafi de bunu denedi. Dediklerine göre İsrail'de de var" diye konuştu ve "İran'ın yerinde olsaydım, ben de nükleer silah sahibi olmak isterdim" ifadelerini kullandı.
Nükleer silaha sahip bir İran'la, Ortadoğu'nun tümüyle farklı bir yer olacağını söyleyen Barak, şöyle devam etti:
"Ötekiler farklı. Dünya ABD'nin nükleer bir güç olmasını kaldırabilir. Belli koşullarla Rusya'yı, Çin'i, hatta Hindistan'ın bile nükleer silahlara sahip olmasını kaldırabilir.
'TÜRKİYE DE NÜKLEER SİLAH ÜRETEBİLİR'
Ama bir düşünün; İran nükleer silahlara sahip olursa, Suudilerin de nükleer silah üretmemesi mümkün değildir. Türklerin de nükleer silah üretimine başlamasını önleyemezsiniz. Hatta ileride bir Mısır Hükümeti, bile... Bu da çok daha sorumsuz ellerde bir nükleer silah yarışı başlatacaktır. Bu çok tehlikeli bir şey."
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın eski Başkanı Muhammed El Baradey'in "Nobel barış ödülünü almasına rağmen, İran'la ilgili gerçekleri hiçbir zaman dile getirmediğini" iddia eden Barak, "Şimdi Yukiya Amano geldi ve hakikati söylemeye karar verdi" dedi.