BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İsrail ile kriz ticareti etkilemedi

Türkiye ve İsrail arasında yaşanan kriz, daha önceden kurulan ticari ilişkileri etkilemedi.

Abone ol

Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren gemilere yapılan saldırıyla Türkiye ve İsrail arasında yaşanan kriz, daha önceden kurulan ticari ilişkileri etkilemedi.

Aliağa Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail ile ilişkilerin bozulmasına yol açan askeri saldırıya sahne olan ''Mavi Marmara'' gemisinin tutulu bulunduğu İsrail'in Aşdod Limanı'nda kullanılmak üzere, İzmir'in Aliağa ilçesindeki bir profesyonel deniz araçları firmasında inşa edilen liman römorkörü, İsrailli yetkililere teslim edildi.

Aliağa'da 1993 yılında kurulan Mariner Makine şirketi, son 3 yılda 4. tekne ihracatını gerçekleştirme başarısı gösterdi. Daha önce Norveç ve Yunanistan'a yemleme mavnaları ve askeri çıkarma gemisi tipinde atık toplama tekneleri ihraç eden firma son ihracatını, son dönemde Türkiye ile kriz içinde bulunan İsrail'e gerçekleştirdi.

Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı da olan Mariner Makine şirketi ortağı ve yöneticisi Ender Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, firmamız özellikle ''workboat'' denilen profesyonel iş ve hizmet tekneleri alanında uzmanlaşmış olduğunu belirterek, üretimdeki kalitelerinin her geçen gün yeni müşteriler kazandırdığını söyledi.

SİPARİŞ KRİZDEN ÖNCEYDİ

Norveç ve Yunanistan'a daha önce yaptıkları 3 tekne satışının ardından son ihracatlarını İsrail'e gerçekleştirdiklerini belirten Özer, yapılan bu ticaretin iki ülke arasında kriz yaşandığı bir ortama denk gelmesinin beklemedikleri bir durum olduğunu ifade etti.


Özer, İsrailli firmadan römorkör siparişinin kendilerine bu yılın başında, ocak ayında geldiğini kaydederek, ''İsrail firması bizden liman römorkörü talebinde bulundu. O tarihte iki ülke arasında malum sorunların yaşanacağı akıllara gelmiyordu. Bu nedenle salt ticari ilkelerin ön planda olduğu ve iki tarafı tatmin eden bir anlaşma ile siparişi kabul ettik. Sözleşme tarihi 15 Şubat olup teslim tarihi 15 Haziran 2010 olarak belirlenmişti'' dedi.

İSRAİLLİLER, TESLİM ALMAK İÇİN GELMEYE ÇEKİNDİ

Krizden önce alınan siparişin teslim tarihinin ise ''Mavi Marmara'' baskınının hemen ertesine rastladığını ve bu yüzden İsrailli firmanın, Türkiye'ye römorkörü teslim almak üzere gelme konusunda endişe duyduğunu dile getiren Özer, şunları söyledi:

''Römorkörün teslim tarihi geldiğinde alıcı firmanın tekneyi test edecek ve teslim alacak mürettebat göndermesi gerekiyordu. Bize, teslimat için gönderecekleri mürettebatın gelmeye çekindiğini bildirdiler. Firmaya, ülkemize salt ticari nedenlerle yapılan bir ziyaretin hiçbir sakıncası olmayacağını ve ülkemizin ticaretle siyaseti ayırabilecek sağduyuya sahip olduğunu ve konuklarımızın aynı zamanda namusumuz olduğu geleneğimizden bahsettik. İkna oldular. Geldiler ve tekneyi test ettikten sonra teslim alarak deniz yoluyla gittiler.''

İSRAİLLİLER, RÖMORKÖRDEN MEMNUN KALMIŞ

Özer, bu noktada kendileri için en sevindirici olan yönün yaptıkları teknenin performans değerlerinin, müşterileri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanması olduğunu ifade etti.

İsrailli yetkililerin, römorkörü teslim almadan önce yaptıkları testlerde, inşa ettikleri tekneyi her açıdan çok üstün bulduklarını dile getiren Özer, şunları kaydetti:

''Bizim için konunun en önemli kısmı, mesleki başarımızın göstergesi olan tekne performans değerleridir. Asıl sevincimiz de bu performans kriterlerinin denizdeki testler sonucu aşıldığını görmek oldu. Profesyonel iş tekneleri bilindiği gibi en zorlu deniz ve hava koşullarında kesintisiz ve güvenilir performanslar üretmek durumundadır. Bu son teslimatımız da bu açıdan bizim için yüz akı oldu. Tekneyi teslim alan kaptan, teknede teknik hiçbir sorun yaşamadıklarını, hız, güç ve yakıt tüketimi açısından çok memnun olduklarını rapor etti ve teşekkür etti.''

Özer, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşeceğine inandığını ifade ederek, ''Herkesin kendi işini yapması, ancak hakkıyla yapması gerektiği görüşündeyim. Biz üretici olarak başarılı bir üretim yaptık. Kaliteli Türk Malı imajı yaratılmasına katkıda bulunduk, ihracat yoluyla ülkemize de döviz kazandırdık'' dedi.

SAĞDUYUNUN GÖSTERGESİ

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka da yaptığı açıklamada, Mariner Makina'nın yurt dışı siparişlerdeki başarısının ülke ve Aliağa için çok önemli olduğunu belirterek, iki ülke ilişkilerinin zor bir süreçten geçtiği bir dönemde yapılan bu ihracatın, her şeye rağmen sağduyunun sürmekte olduğunun da bir göstergesi olduğunu ifade etti.